VASILE ALECSANDRI, poetul care a dat românilor Mioriţa

VASILE ALECSANDRI este celebrat pe 21 iulie de Google, la 193 de ani de la naştere. Balada Mioriţa a fost publicată pentru prima dată de către Vasile Alecsandri, în secțiunea Cântece poporale românești din gazeta "Bucovina" din Cernăuți (an III, nr. 11, sâmbătă, 18 februarie 1850) cu titlul "Mieoara".
Alina Costache
21 iul. 2014, 08:56
VASILE ALECSANDRI, poetul care a dat românilor Mioriţa

VASILE ALECSANDRI, poetul celebrat pe 21 iulie de Google la 193 de ani de la naştere, este cel care a publicat pentru prima dată balada Mioriţa, devenit ulterior un simbol al românilor.

Descoperirea baladei / Alecu Russo (1846). Brand-ul Miorita a ramas pentru totdeauna asociat cu versiunea-balada, gratie lui Alecu Russo (1819 – 1859) si Vasile Alecsandri (1818-1890). Dupa toate probabilitatile, balada a fost descoperita de Alecu Russo in Muntii Sovejei in perioada februarie – aprilie 1846. Cert este faptul ca A. Russo culegea poezii populare, balade si doine inca din 1839, prilej pentru Gheorghe Asachi sa-l considere unul dintre primii culegatori români de folclor. Preocuparile lui Russo au vizat si o clasificare a poeziilor populare (cântece batrânesti, de frunza, doine si hore), pe care amicul sau, Alecsandri, o va prelua fara prea mari rezerve.

Cu toate acestea – si-n ciuda unor documente si marturii ale vremii – planeaza o suspiciune asupra acelui caruia trebuie sa-i revina de drept gloria dintâi. Suspiciunea este alimentata de informatiile contradictorii furnizate chiar de catre Vasile Alecsandri, de al­t­fel singura sursa care ni-l da drept descoperitor al Mioritei pe Alecu Russo. Intr-o scri­soare catre A. Hurmuzachi, Alecsandri marturiseste ca „aceasta balada mi-a fost adusa din Muntii Sovejii de D. A.Russo, care o descoperise…”. Se pare ca, dupa stingerea din viata a lui A. Russo (1859), dar si a altor apropiati aflati in cunostinta de cauza, Alec­san­dri ar fi tinut sa-si revendice si aceasta onoare (vezi nota la balada „Dolca” din volumul „Poesii populare ale românilor” (1866), unde il indica drept informator al ba­la­delor Dolca si Miorita pe un „anume Udrea”, un baci de la o stâna de pe Ceahlau). Su­biectul a fost tratat pe larg in mai multe studii.

Prima publicare a baladei / Vasile Alecsandri (1850). Se pare ca Alecsandri a intrat destul de târziu in posesia textului baladei si din pri­cina Revolutiei din Tarile Române, ce izbucneste in primavara anului 1848 si in care n-au pregetat sa se implice toti intelectualii vremii. Un eveniment important care a marcat „preistoria” Mioritei este publicarea tex­tului, de catre Vasile Alecsandri, in sectiunea „Cântece poporale românesti” din gazeta „Bucovina” din Cernauti (an. III, nr. 11, sâmbata, 18 februarie 1850), cu titlul „Mie­oa­ra”. La o distanta de 132 de ani, Nichita Stanescu scria: „Din strafundurile me­moriei ri­tualurilor dacice, balada Miorita, pastrata pe limbile cântaretilor populari ca un gust de duminica, gust de cer albastru, devenit hrana, a fost definitiv fixata in patria li­te­re­lor de Vasile Alecsandri…”. Constient de valoarea inestimabila a baladei, „bardul de la Mircesti” nu se va lasa descurajat de lipsa ecourilor si o va republica sase luni mai târziu, pe 28 august 1850, de data aceasta in capitala Moldovei, la Iasi, in bisaptamânalul „Zimbrul”. Cât despre faptul ca Alecsandri a publicat un text „ameliorat” fata de originalul cules de Russo, vom dis­cuta intr-un alt capitol.

GOOGLE îl sărbătoreşte, luni, pe Vasile Alecsandri printr-un logo special, care marchează împlinirea a 193 de ani de la naşterea acestei personalităţi a culturii române.

GOOGLE şi-a modificat logoul de pe pagina de start a google.ro pentru a-l aniversa pe Vasile Alecsandri, poet, om politic, membru fondator al Academiei Române, personalitate marcantă a Moldovei şi apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.

Creaţia logoului dedicat lui Vasile Alecsandri este semnată de artistul Roman Tolici.

În logoul dedicat lui Vasile Alecsandri, imaginea acestuia apare suprapusă peste literele cuvântului „GOOGLE”.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Motorul de căutare GOOGLE alege rar să omagieze o personalitate din România, modificându-şi logoul în acest sens. În galeria logourilor dedicate României în ultimii ani s-au numărat Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Sergiu Celibidache, Emil Racoviţă, Maria Tănase, Mărţişorul şi Ziua Naţională a României.

Primul doodle – o reprezentare ocazională a logoului Google afişată pe prima pagină a motorului de căutare – a apărut în 1998, când fondatorii Google Larry Page şi Sergey Brin au participat la festivalul Burning Man din deşertul Nevada şi au pus emblema festivalului în spatele logoului Google pentru a anunţa utilizatorii că vor fi plecaţi în acea perioadă. De atunci au fost create peste 1.000 de doodle-uri pentru paginile de start ale Google din întreaga lume.

Vasile Alecsandri (21 iulie 1821 – 22 august 1890) a fost un prolific poet, dramaturg, folclorist, politician şi diplomat român, membru fondator al Academiei Române. În 1854 apărea, sub conducerea sa, revista România literară, iar în 1881 primea Premiul Academiei pentru Literatură. A jucat un rol esenţial nu doar pe scena politică, ci şi pe cea culturală, fiind, printre multe altele, membru onorific al societăţii Junimea. Este autorul celebrului ciclu de comedii al „Chiriţelor” („Chiriţa în provinţie”, „Chiriţa în voiagiu”, „Chiriţa în balon”) şi al mai multor volume de poezii, printre care cunoscutele „Pasteluri”. A scris, de asemenea, proză, articole în periodicele vremii şi drame, conform site-ului editurii Art.

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici