Vasile Astărăstoae aruncă BOMBA despre vaccinul antiCovid-19. „Există semne de întrebare! Lumea trebuie să ştie!”

Vasile Astărăstoae, reputatul medic și profesor universitar de la Iaşi,a declarat că nu se va vaccina, deocamdată, împotriva noului coronavirus.

21 ian. 2021, 17:14
Vasile Astărăstoae aruncă BOMBA despre vaccinul antiCovid-19. „Există semne de întrebare! Lumea trebuie să ştie!”
Vasile Astarastoae

Vasile Astărăstoae susţine că aşteaptă ca pe piaţă să apară un vaccin produs de firme care nu sunt „într-o cursă contracronometru” şi care „respectă toate fazele de elaborare a unui vaccin”.

Vasile Astărăstoae: „Nu mă voi vaccina!”

„Nu mă voi vaccina. Eu nu dau sfaturi. Singurul lucru pentru care m-am bătut este să se respecte autonomia pacientului și să fie cu consimțământ și informat, nu obligatoriu. Când consimțământul acesta nu este chiar informat este cu totul altceva. De fapt, consimțământul în momentul de față a ajuns un mijloc de protecție pentru medici și nu de respect de autonomie”, a declarat Vasile Astărăstoae.

Vasile Astărăstoae: „În loc să încurajeze, autorităţile deprimă populaţia. În prezent, toată lumea e nevrotică”

„Eu aștept, dacă va fi nevoie când mă vaccinez, acele vaccinuri chiar prin această tehnologie, deși nu prea am încredere în ea, dar asta este o problemă strict personală, care o să apară pe piață mai târziu de la Johnson&Johnson, Sanofi sau Smith Kline și mai sunt câteva firme. Ele lucrează pe îndelete fără să se grăbească și să fie într-o cursă contracronometru pentru că respectă toate fazele de elaborare a unui vaccin. Dacă îmi voi da seama că se întâmplă ceva și este mult mai grav decât ce este în prezent mă gândesc să mă vaccinez. Acum nu mă vaccinez din alt motiv. Am văzut că toate lumea apare și își arată bicepșii. Ai mei nu se compară cu cei care apar la TV și nu vreau să mă fac de râs”, a menționat Vasile Astărăstoae.

„Toate vaccinurile care s-au pus pe piață sunt cu aprobare condiționată”

Medicul a sărit în apărarea celor care au decis să nu se vaccineze: „Am observat o chestiune foarte gravă, ca și cum cei care nu se vaccinează comit o infrațiune. Hai să privim lucrurile foarte clar. În momentul de față există niște semne de întrebare. Există semne de întrebare cu privire la eficiență, dar mai ales cu privire la efectele pe termen lung. Trebuie să pui această întrebare. Toate vaccinurile care s-au pus pe piață sunt cu aprobare condiționată și sunt trecute la FDA și EMA în faza trei. Adică persoanele vaccinate trebuie să fie monitorizate timp de trei ani de zile, dar nu te duci și te uiți la el și spui: arată bine. Monitorizat înseamnă investigații, testarea anticorpilor etc. și binînțeles efectele secundare pe termen mediu. Unele persoane sunt reticiente, prudente. Dacă nu se vaccinează nu înseamnă că sunt infractori sau înapoiați”.