Vasile Blaga: Guvernul Cioloş nu e un Guvern-PELERINĂ pentru vreme rea

Co-preşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, în şedinţa de plen comun, că Guvernul Cioloş nu este un guvern-pelerină pentru vreme rea şi va trebui să repare ceea ce a stricat guvernarea Ponta.

17 nov. 2015, 12:51
Vasile Blaga: Guvernul Cioloş nu e un Guvern-PELERINĂ pentru vreme rea

Vasile Blaga a spus că Executivul Cioloș va avea toate atribuțiile și responsabilitățile unui guvern învestit constituțional de Parlament, însă „va trebui în același timp să repare, să administreze și să construiască”.

Nu este un guvern pelerină pentru vreme rea, nu este nici un guvern pe care politicienii să îl folosească drept scuză sau țap ispășitor. Pe de altă parte, Guvernul condus de Cioloș nu va înlocui și nici nu are cum, într-o democrație, partidele, politicul și Parlamentul, dar are datoria să colaboreze cu ele. (…) Va fi un guvern tehnocrat, menit doar nu să închidă criza politică generată de fostul Guvern Ponta, dar și să înceapă implementarea unor reforme importante ratate, compromise sau ignorate de Executivul precedent. Provocarea cea mai importantă este să facă pași concreți și semnificativi pentru România lucrului bine făcut”, a spus Blaga.

Copreședintele PNL a precizat că Executivul Cioloș va fi „în parteneriat” cu Partidul Național Liberal, sprijinul liberalilor extinzându-se dincolo de votul pentru învestitură, însă pentru ca guvernarea Cioloș să fie una eficientă este „absolut necesar un decont al guvernării Ponta”.

„Înainte de a repara și de a construi, trebuie să știi exact pe ce stai. PSD s-a ridicat de la masa guvernării centrale fără să facă decontul. Azi constatăm că, după o scurtă perioadă de buimăceală, PSD nu numai că nu are decența să își recunoască erorile, dar a început iar să înalțe osanale la adresa guvernării Ponta, pe care au girat-o și din care au făcut parte. PNL consideră că este absolut necesar un decont oficial al guvernării Ponta. Nu pe vorbe, ci pe analize. Trebuie să știm exact cum stăm dincolo de minciuna propagandistică a PSD. (…) E o condiție preliminară pentru o bună guvernare și pentru un buget 2016 realist, care să asigure o dezvoltare sănătoasă a României. Aici nu e vorba de placa uzată a dezastruoasei moșteniri, ci este o cerință de minimum bun simț”, a precizat Blaga.

Acesta a adăugat că echipa Cabinetului Cioloș are ca atu prospețimea, competența și viziunea modernă și pro-occidentală, având totodată oportunitatea să înceapă „o depolitizare reală bazată strict pe competențe” a aparatului administrativ.

Suntem în fața unui nou început. Avem în față o echipă condusă de un premier desemnat pe care îl știm cu toții ca un om serios, competent și cumpătat. Membrii Guvernului sunt în marea lor majoritate oameni tineri. Este un guvern tehnocrat, dar să fim corecți, nu e format 100% din oameni care nu avut de-a face vreodată cu politica și partidele. (…) Avem o echipă guvernamentală cu atuurile prospețimii, competenței și cu o viziune modernă și pro-occidentală. (…) Guvernul Cioloș va fi susținut parlamentar și politic de PNL, deși nu știu ca vreun membru al Cabinetului să fi fost membru al PNL. Noi nu doar că îi dăm votul de învestitură. Îl vom sprijini pe tot parcursul mandatului său. Tot ce dorim este să fim consultați și informați în prealabil și apreciez atitudinea deschisă și mesajul de comunicare și dialog al premierului desemnat”, a mai spus Blaga