Vasile Dîncu dă asigurări că România nu va fi abandonată de aliații americani în criza din Ucraina

România nu va fi abandonată de aliații americani, în contextul situației din Ucraina, a declarat astăzi ministrul Apărării, Vasile Dîncu, precizând că țara noastră e „una dintre cele mai importante ţări din NATO”.

30 ian. 2022, 13:11
Vasile Dîncu dă asigurări că România nu va fi abandonată de aliații americani în criza din Ucraina

Ministrul Apărării a exclus varianta în care aliații americani ne-ar putea abandona în fața amenințării Rusiei. “Nu este posibil nici teoretic şi nici practic, pentru că dacă teoretic suntem membri cu drepturi egale, nu numai că suntem cu drepturi egale, dar noi suntem una din ţările cele mai importante din NATO (…)”, a spus Vasile Dîncu, duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic, de la Prima TV.

Vasile Dîncu a spus că „suntem printre primele ţări în ceea ce priveşte procentul din PIB pentru înzestrare” și că armata română s-a specializat și s-a format alături de „marile armate NATO”, în misiunile externe în Afganistan și Irak.

”Suntem altceva în momentul acesta. Avem pe teritoriul României comandamente de tip defensiv, atât forţe multinaţionale, avem scutul de la Deveselu, la Câmpia Turzii, de asemenea, avem o unitate care face inclusiv poliţia aeriană în toată această zonă. Deci avem prezenţe practice”, a declarat Ministrul Apărării.

„Este clar că noi i-am aşteptat pe americani 50 de ani, bunicii noştri i-au aşteptat şi nu au venit, dar acuma sunt aici. Nu mai putem să negăm o realitate. Deci facem parte dintr-un sistem şi eu nu am crezut, vă spun sincer că voi vedea o perioadă în care într-adevăr să fie atât de bine articulată prezenţa comună aliată”, a precizat Vasile Dîncu. Acesta este de părere că, în contextul tensiunilor cu Rusia, suntem apărați de forțele NATO și că „toţi oamenii pot fi liniştiţi din punctul acesta de vedere”. „Facem parte pentru prima dată dintr-o umbrelă strategică şi avem o umbrelă de securitate deasupra noastră”, a mai transmis ministrul Apărării.

Citește și Vasile Dîncu a dat cărțile pe față privind tensiunile din coaliție: „Există oameni frustrați și la noi și la ei”