Vasile Dîncu, despre Valea Jiului: Administraţia locală să facă măcar două parcuri industriale

Vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a declarat vineri, în orașul Vulcan, că Valea Jiului are nevoie de un proiect de dezvoltare integrată, la care să-și aducă aportul autoritățile centrale și locale, dar și mediul academic din zonă.

15 iul. 2016, 16:18
Vasile Dîncu, despre Valea Jiului: Administraţia locală să facă măcar două parcuri industriale

El s-a întâlnit vineri, la Petroșani și Vulcan, cu primarii celor șase orașe din Valea Jiului, dar și cu profesorii de la Universitatea Petroșani, la finalul discuțiilor vicepremierul afirmând că până în toamna acestui an este nevoie ca acest program de dezvoltare să fie finalizat, iar până atunci el se va mai deplasa în zonă împreună cu alți miniștri din Guvern și cu premierul Dacian Cioloș.

‘Am discutat aici câteva lucruri care sunt necesare pentru o strategie pentru Valea Jiului. În primul rând, vrem ca până în toamnă, vom veni împreună cu premierul Dacian Cioloș aici și cu o echipă guvernamentală (…). Vrem să construim aici, în primul rând, un centru strategic — am vrea la Universitatea din Petroșani, pentru a putea să scrie proiecte, să participe alături de administrația locală la un centru de dezvoltare pentru Valea Jiului. Nu cred că putem face proiectele pentru Valea Jiului de la București. Putem să venim cu fonduri de la București, cu programe, dar proiectele trebuie făcute aici’, a spus vicepremierul Vasile Dîncu, conform Agerpres.

Acesta a arătat că proiectele administrației locale trebuie să includă mai multe componente și că programul ar trebui să se întindă pe următorii 20 de ani.

Pentru atragerea de investiții în Valea Jiului, vicepremierul a menționat că administrația locală ar trebui să înființeze cel puțin două parcuri industriale. ‘Sper ca administrația locală să se miște foarte repede și să facă măcar două parcuri industriale în această zonă. Nu ajunge să spui că Valea Jiului e frumoasă, că are resurse, forță de muncă, trebuie să faci un loc unde să poată veni investitorii. Dacă se poate să construim, cu ajutorul unor programe naționale și cu participarea administrației locale, de exemplu, niște hale în parcul industrial, care să poată fi închiriate, se dezvoltă foarte repede Valea Jiului. Știu exemplele altor orașe, după ce ai construit un parc industrial se umple imediat’, a afirmat Vasile Dîncu.

În acest context, el a precizat că a luat cunoștință de modificările propuse de primarii din Valea Jiului în ceea ce privește legislația referitoare la constituirea parcurilor industriale, astfel încât acestea să poată fi înființate și pe suprafețe mai mici de teren pe care le pot pune la dispoziție administrațiile locale din zonele montane, cum este și cazul orașelor din Vale.

Vicepremierul Vasile Dîncu a mai spus că în cadrul discuțiilor cu primarii din Valea Jiului s-a adus în atenție și subiectul creării unei conurbații formate sub forma unei asocieri a localităților din zonă. El a precizat că acest aspect va trebui discutat cu specialiștii din Guvern.