Vasile Dîncu: „Nu cred că există niciun fel de posibilitate de război în Republica Moldova”

Ministrul Apărării din România spune despre situaţia din Transnistria că este "o provocare, o încercare de a crea un conflict care, după toate analizele noastre, în acest moment nu are şanse să se dezvolte".

27 apr. 2022, 11:04
Vasile Dîncu: „Nu cred că există niciun fel de posibilitate de război în Republica Moldova”

Incidentele din regiunea transnistreană reprezintă o încercare de a crea un conflict în această zonă, care, după toate analizele, în acest moment, nu are șanse să se dezvolte, spune ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Dîncu îi dă replica lui Zelenski după a spus că Rusia ar putea ataca România. „Nici nu luăm în calcul chiar acest scenariu”
„Vedem în aceste evenimente o provocare, o încercare de a crea un conflict în această zonă, care, după toate analizele noastre, în acest moment, nu are șanse să se dezvolte, să se desfășoare. Sigur că Republica Moldova, guvernul Republicii Moldova, Președinția gestionează această situație, sunt într-o situație de a verifica, de alarmă, de supraveghere a acestei situatii, dar nu vedem ca fiind o problema”, a spus ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării din România vrea să recruteze 10.000 de români. Vasile Dîncu anunţă salarii ca în agricultură
Ministrul Apărării afirmă că nu există riscul unui război în Republica Moldova. „Ne afectează numai în măsura în care devenim cutie de rezonanță pentru propaganda Moscovei, atunci ne afectează. Dacă nu devenim cutie de rezonanță, nu are niciun sens, pentru că ei în fiecare zi caută în războiul acesta hibrid, complex, să afecteze, să atenționeze, să atingă opinia publică din țările din zonă care sprijină Ucraina. Deci nu ne afectează și nu cred că există niciun fel de posibilitate de război în Republica Moldova”, a declarat Dîncu.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este de părere că Federaţia Rusă încearcă să destabilizeze situaţia în regiunea Transnistria, însă forţele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o posibilă astfel de ofensivă a Rusiei, informează site-ul preşedinţiei, president.gov.ua.

Statele Unite au avertizat marţi împotriva unei tentative de escaladare a tensiunilor, după o serie de explozii în regiunea separatistă moldoveană prorusă Transnistria, situată la frontiera cu Ucraina, relatează AFP.

”Consiliul transnistrean de securitate” a declarat marţi o alertă roşie pe o perioadă de 15 zile în Transnistria, din cauza unei ameninţări teroriste.

”Preşedintele” transnitrean Vadim Krasnoselski a convocat această reuniune de urgenţă, în urma unui atac cu lansatorul de grenade asupra sediului ”consiliului de securitate al statuluitransnistrean” la Tiraspol, luni, urmat, marţi de explozii la centrul radio Maiak, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Ceremonii de 9 mai, cu ocazia faimoasei ”Zi a Victoriei”, foarte populare în Rusia, au fost anulate în Transnistria, ca măsură de securitate, au anunţat autorităţile transnistrene proruse.