Vaslui, număr dublu de minore gravide. 10 fete sub 15 ani au devenit mame în primele luni ale anului

Vaslui înregistrează o creștere îngrijorătoare a minorelor gravide, iar multe dintre acestea au sub 15 ani. Datele arată că majoritatea își abandonează copiii.

26 aug. 2021, 12:46
Vaslui, număr dublu de minore gravide. 10 fete sub 15 ani au devenit mame în primele luni ale anului

Vaslui înregistrează o creștere îngrijorătoare a numărului de mame minore, care în primele țase luni ale anului arăta că este dublu față de aceeași perioadă a anului precedent.

Conform  Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, tot mai multe adolescente cu vârste între 15 și 19 ani au devenit mame în prima perioadă a anului în curs.

Mamele minore provin în mare parte din zonele rurale unde educația sexulă în școli lipsește cu desăvârșire, iar familiile refuză să-și educe copii cu privire la sănătatea reproductivă.

În acest context, statistica arată că în Vaslui, la începutul anului 10 dintre minorele care au devenit mame aveau sub 15 ani.

„Potrivit datelor DSP Vaslui, au fost înregistrate la nivelul judeţului zece gravide cu vârsta de sub 15 ani faţă de cinci câte au fost înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2020.

La categoria între 15 şi 19 ani au fost înregistrate 195 de gravide în prima jumătate a acestui an faţă de 190 în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a spus Roxana Popescu, de la DSP Vaslui.

Vaslui, număr îngrijorător de mame minore. Copii sunt abandonați din lipsa mijloacelor financiare

Majoritatea mamelor minore sunt din familii cu o situație economică precară și care nu își permit creșterea unui copil, astfel adolescentele sunt nevoite să-și abandoneze copii în grija asistenților maternali care sunt plătiți din bani publlici.

„Suntem mulţumiţi totuşi că au acceptat să fie monitorizate pe toată durata sarcinii de asistenta medicală comunitară şi au beneficiat, astfel, de îngrijiri de specialitate, de îndrumări, de vizite la medicul de familie de tot ceea este necesar pentru ca sarcina să decurgă bine şi copilul să fie în siguranţă”, spune Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui, relatează Antena3.