Vechile bancnote de 5 lire sterline au ieşit din circulaţie. Cum se pot preschimba

Cumpărătorii din Marea Britanie sunt avertizaţi că începând de vineri, 5 mai, vechea bancnotă de hârtie de 5 lire sterline „va înceta să mai fie mijloc legal de plată”. Cei care încă mai deţin astfel de bancnote le pot preschimba la banca centrală, relatează ediţia online a The Independent.

05 mai 2017, 07:25
Vechile bancnote de 5 lire sterline au ieşit din circulaţie. Cum se pot preschimba

Conform ultimelor estimări ale Băncii Angliei, mai mult de 50% din bancnotele vechi au fost deja returnate pentru a fi distruse, ceea ce înseamnă că aproximativ 150 de milioane de lire mai sunt încă în circulaţie.

„Magazinele nu vor mai trebui să accepte vechile bancnote începând de sâmbătă. Băncile de retail (comerciale – n.n.) pot, de asemenea, să refuze schimbarea bancnotelor după data-limită 5 mai. Cu toate acestea, reprezentanţii unor bănci au declarat că vor înlocui bancnotele aduse într-o sucursală, cu condiţia ca deţinătorul să fie client al acelei bănci”, notează The Independent, potrivit Mediafax.

Citeşte şi De ce sunt banii româneşti alunecoşi. Toate bancnotele sunt unse cu această substanţă

Potrivit site-ului britanic, un purtător de cuvânt al grupului financiar-bancar Barclays a declarat că în urma retragerii statutului de mijloc legal de plată, clienţii Barclays pot continua să depună în cont bancnote vechi de 5 lire şi chiar o monedă veche de o liră. Iar un purtător de cuvant al RBS a spus că după ce vechea bancnotă va ieşi din circulaţie clienţii vor putea încă să-şi aducă vechile cupiuri de 5 lire pentru schimb la una dintre filialele băncii.