Vechimea în muncă 2022. Se schimbă legea! Ce trebuie să ştie toţi românii

Potrivit unui proiect de lege adoptat în Camera Deputaţilor, activitatea în cadrul unui PFA se va aduna la anii de pensie și va fi considerată vechime în muncă. Legea urmează să fie promulgată de Klaus Iohannis.

07 apr. 2022, 18:19
Vechimea în muncă 2022. Se schimbă legea! Ce trebuie să ştie toţi românii

Vechimea în muncă 2022. Perioada lucrată în cadrul PFA se adună la anii de pensie chiar și retroactiv, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputatul USR Beniamin Todosiu.

Vechimea în muncă 2022. Se anunţă schimbări importante pentru români

Deputatul USR Beniamin Teodosiu a explicat condiţiile în care legea PFA va funcţiona şi retroactiv. Acesta spune că trebuie să fie îndeplinite cumulativ două condiții:

să fi fost plătite contribuțiile la nivelul a 12 salarii minime brute pe economie (raportat la perioada respectivă)

-PFA-ul să fi avut un singur CAEN principal, pentru a putea fi corelat domeniul de activitate cu vechimea în domeniul studiilor.

Conform deputatului care a iniţiat acest proiect de lege, potrivit căruia activitatea în cadrul unui PFA se va aduna la anii de pensie și va fi considerată vechime în muncă, spune că nu a fost stabilită o limită de timp cu privire la perioada pentru care poate fi aplicată această prevedere.

Citeşte şi Pensii 2022. Câți bani trebuie să plătești dacă vrei să cumperi șase ani de vechime în muncă

”Dacă respecta condițiile, nu există nici un motiv să nu îi fie recunoscută vechimea în specialitatea studiilor” a declarat deputatul USR, potrivit alba24.

Conform acestuia, ideea legii a plecat de la un ghid turistic din Alba Iulia care nu și-a putut dovedi vechimea în specialitatea studiilor, deși lucrase ani întregi pe PFA și își plătise taxele.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale cu un nou articol, art.181, în sensul de recunoaştere a activităţii economice desfăşurate de persoana fizică ca PFA ca fiind vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate.

Perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă constituie vechime în specialitate cu îndeplinirea următoarelor condiţii:

activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv;

este înregistrată la registrul comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii”.

Atenție: Nu se ia în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Citeşte şi PENSII 2022. Veşti bune pentru românii care au lucrat în grupele superioare de muncă