Venezuela: Preşedintele ţării a dat ordin să fie REVOCAŢI toţi funcţionarii care-l contestă prin referendum

Președintele venezuelean a ordonat revocarea în termen de 48 de ore a funcționarilor publici care au semnat petiția în favoarea referendumului pentru demiterea sa, inițiat de opoziție.

23 aug. 2016, 10:41
Venezuela: Preşedintele ţării a dat ordin să fie REVOCAŢI toţi funcţionarii care-l contestă prin referendum

Jorge Rodriguez, un înalt responsabil guvernamental, a anunțat luni că liste cu „numele persoanelor care și-au exprimat public apropierea față de dreapta venezueleană și care au participat la procesul de autorizare a partidului de dreapta pentru activarea referendumului de revocare din funcție născut mort” au fost dezvăluite. „Există un termen de 48 de ore pentru ca acestor persoane, care ocupă posturi de încredere, de conducere, să li se atribuie alte responsabilități„, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.

Jorge Rodriguez s-a referit la cele aproape 200.000 de semnături (1% din registrul electoral) pe care autoritatea electorală le-a validat la începutul lunii august, pentru ca partidul opoziției Masa Unității Democratice (MUD) să poată solicita referendumul, poptrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, măsura este justificată de regula conform căreia „niciun post de conducere în ministere, instituții publice, guvernele regionale și municipale nu va fi ocupat de persoane care sunt împotriva revoluției și a președintelui Nicolas Maduro”. Listele au fost distribuite în ministerele alimentației, industriei, finanțelor, muncii și în cabinetul președinției.

Citeşte şi Nicolas Maduro denunţă „presiunile brutale” ale SUA pentru a izola Venezuela

Opoziția cere de luni de zile organizarea unui referendum de revocare din funcție împotriva președintelui Nicolas Maduro și se pregătește de un marș de amploare la 1 septembrie în întreaga țară pentru a intensifica presiunea.

Ultima etapă necesară înaintea de organizarea referendumului, respectiv strângerea a patru milioane de semnături în trei zile, nu va avea loc decât la sfârșitul lui octombrie cel mai devreme. Apoi autoritățile vor avea un termen de o lună pentru a verifica semnăturile, iar referendumul ar trebui să fie organizat în cele 90 de zile care urmează.

Această chestiune a calendarului este crucială, notează AFP. Dacă votul este organizat înainte de 10 ianuarie 2017 și încununat de succes, așa cum indică sondajele, vor fi organizate noi alegeri. Dacă acesta se va organiza după data respectivă și președintele va fi revocat, el va putea fi înlocuit în funcție de vicepreședinte.


loading...
Partenerii noștri