Vergeturile: de ce apar şi cum pot fi estompate

Neplăcere specifică mai ales femeilor, vergeturile apar din cauza diminuării fibrelor de colagen şi de elastină din piele.

10 iul. 2017, 09:38
Vergeturile: de ce apar şi cum pot fi estompate

Vergeturile apar în anumite perioade ale vieții cum sunt adolescența și sarcina, dar și atunci când apar fluctuaţii de greutate (îngrăşarea sau slăbirea bruscă).

Inițial, au culoarea violacee (6-12 luni), după care capătă o nuanţă sidefată (cele mai vechi de 1 an), prezentându-se, adesea, sub forma unor cicatrici liniare. Vergeturile sunt localizate mai ales pe şolduri, coapse, pe fese şi în zona sânilor.

Hidratarea are rol preventiv

Pentru prevenirea vergeturilor, este necesară hidratarea atât din interior, cât și din exterior, prin folosirea unor produse adaptate precum cele care au în compoziție colagen, elastină, coenzima Q10 sau aloe vera.

Sunt de evitat băile fierbinți, dar mai ales variațiile bruște de greutate – îngrășare sau slăbire. O atenție sporită trebuie acordată în perioadele de schimbări hormonale – adolescență, sarcină și menopauză.

Aplicate cu regularitate, cremele antivergeturi au o eficiență moderată. Nu există o modalitate care să le facă să dispară complet, dar sunt câteva modalități dermatocosmetice care le fac mai puțin vizibile.

De pildă, laserul le poate atenua aspectul, prin stimularea activității fibroblaștilor, celule care asigură suplețea dermului. De asemenea, tehnicile de peeling utilizează loțiuni sau creme cu vitamina A acidă, care exfoliază pielea și stimulează regenerarea straturilor profunde ale acesteia.

Pot fi asociate și unor boli

În cele mai multe cazuri, vergeturile sunt doar o problemă estetică. Alteori însă, vergeturile sunt cauzate de boli precum sindromul Cushing, cauzat de producția în exces de cortizol. În acest caz, mai apar simptome precum îngrășarea la nivelul feței, hipertensiune, depresie.

Află cum poți scăpa de vergeturi și celulită citind pe clicksanatate.ro.