Vergil Chițac: „Creștem subvenția pentru prețul la gigacalorie la un nivel fără precedent în Constanța“

Vergil Chițac, primarul Constanței, a anunțat joi că va supune aprobării Consiliului Local creșterea subvenției pentru gigacalorie.

17 sept. 2021, 18:07
Vergil Chițac: „Creștem subvenția pentru prețul la gigacalorie la un nivel fără precedent în Constanța“

Vergil Chițac, primarul Constanței, a anunțat joi că va supune aprobării Consiliului Local creșterea subvenției pentru gigacalorie. În aceeași zi, Klaus Iohannis, a transmis că, pe fondul situaţiei actuale de pe piaţa gazelor naturale, este necesară protejarea consumatorilor vulnerabili şi a economiei în ansamblul său.

Măsura anunțată de Vergil Chițac e menită să amortizeze pentru constănțeni pe cât posibil povara creșterii dramatice în toată Europa a prețului la gaze naturale.

„Nu ascund faptul că urmează o iarnă grea. Toată Europa, nu doar Constanța, nu doar România, se confruntă cu provocarea unui val de scumpiri la energie cum nu a mai fost de mult timp. Așadar, contextul internațional nu ne este favorabil, din păcate. Valul de scumpiri-record la gazele naturale a ajuns pe întreg continentul, iar România nu a fost nici ea ocolită.

Nu vom lăsa această greutate pe umerii dumneavoastră și vom face tot posibilul să vă protejăm și să subvenționăm consistent această creștere. În medie, gigacaloria va costa cu 30% mai mult pentru consumatorii finali, față de dublu, cât reprezintă creșterea în fapt”, a declarat Vergil Chițac. Altfel spus, fără decizia primăriei, creșterea ar fi fost de 100% pentru constănțeni, iar prin intervenția acesteia va fi de 30%.

Astfel de măsuri au fost luate și la Roma. Autoritățile italiene au anunțat măsuri pe termen scurt pentru a compensa aşteptata creştere a preţurilor la energie. Italia a alocat deja aproximativ 1,2 miliarde de euro în trimestrul doi din 2021 pentru a compensa creşterea preţurilor energiei.

Guvernul Francez a transmis că ia în calcul extinderea programului de acordare de vouchere pentru energie la mai multe gospodării, în încercarea de a ușura costul creșterii facturilor la energie.

Și în Spania se poartă discuții cu privire la plafonarea prețurilor la gaze. Premierul spaniol a spus că va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice.