Vergil Chiţac, depistat cu coronavirus. Medicul Gabriel Diaconu: Ceata lui Piţigoi, ditai parlamentarii, intră în panică

Gabriel Diaconu, medic psihiatru, critică modul în care au reacţionat parlamentarii când au aflat că senatorul PNL Vergil Chiţac are coronavirus. 

13 mart. 2020, 15:08
Vergil Chiţac, depistat cu coronavirus. Medicul Gabriel Diaconu: Ceata lui Piţigoi, ditai parlamentarii, intră în panică

„Două luni au repetat, ca popa la Amvon, „nu intrați în panică”. S-au speriat unii oameni, au mai pus întrebări, au repetat bolând: „nu avem motive de panică”,

După care un parlamentar galant s-a pupat, simptomatic, cu niște sute de persoane,

Și ce face toată Ceata lui Pițigoi, ditai parlamentarii, numai unul și unul?

Intră în panică.

Cică era odată un cioban. Și cum stătea el așa vede un avion de dat cu azotat pe lanul de cucuruz cum deodată pierde altitudine, scoate fum pe la elice, intră în picaj și i se prăbușește pe acoperiș.

La care își zice printre dinți: țară de căcat, teroriști de căcat, atentate de căcat”, a scris medicul Gabriel Diaconu.

„Voluntariatul de făcut cumpărături pentru bătrâni, o idee stupidă”

Recent, acesta a postat pe pagina de Facebook un alt mesaj în care vorbeşte despre cât periculos e voluntariatul de făcut cumpărături pentru vârstnici, în contextul epidemiei de coronavirus. 

„O idee stupidă, dar periculoasă, care văd că prinde aripi în online, este voluntariatul de făcut cumpărături pentru vârstnici, cu livrare la domiciliu. Momentul nu poate fi mai prost ales, la acest moment al răspândirii epidemice. Înțeleg că oamenii vor să ajute, să ferească bătrânii, să-i țină departe de potențiale amenințări.

Dar,

În condițiile date, singurul factor de protecție este păstrarea distanței interumane, și scăderea la maxim a numărului de persoane pe care să le întâlnești într-o zi obișnuită.

Recapitulare:

– persoana este contagioasă/ infecțioasă ÎNAINTE să devină simptomatică. Poți fi pozitiv pentru coronavirus și să n-ai niciun junghi.
– persoana contagioasă, asimptomatică transmite particule patogene pe suprafețe, chiar și cu „respectarea aparentă” a igienei mâinilor și purtatul măștii.

Vâjâiala asta hipsterească, jocul tablețeilor de-a implicarea civică nu este sugestiv decât pentru cât de puțin înțeleg ei, de fapt, seriozitatea situației și evoluția lucrurilor în zilele, respectiv săptămânile care vin.

Nu e nicio diferență între ei și alții care s-au plimbat, simptomatici fiind, și pe care astăzi tot tablețeii îi acuză că sunt criminali.

Regulile prevenției epidemiologice sunt simple, puține și fixe. Nu reinventați roata. Nu e vorba aici de trecut bătrânica strada.

Stați în casă. Schimbați-vă rutina zilnică. Și nu vă fie teamă, n-o să moară bătrâni de foame. S-ar putea în schimb din prostie naivă, ingenuă, să cauzați tot felul de belele pe care inocența și ignoranța nu le scuză, nici în fața legii, dar nici în fața bunului simț medical.

Stați.
Acasă.

PS: înțeleg că două luni de lecturi intense pe internet îi fac pe mulți să creadă că pricep despre ce e vorba. Nu pricep. Sunt oameni cu facultatea de medicină făcută care nu pricep. Ascultați recomandările oficiale. Nu sunt în linii mari. Sunt explicite.

PS2: firmele de curierat la domiciliu ar trebui să-și facă propriul screening epidemiologic, și să reducă, în următoarele două săptămâni, livrările.

PS3: cine vrea să facă voluntariat are la dispoziție structuri sanitare care primesc doritori. Dar care fac și instructaj real, nu doar filme pe YouTube”, a scris Gabriel Diaconu pe Facebook.