Verificarea contului (KYC) la jocuri de noroc online este obligatorie în 2023

Legislația din domeniul jocurilor de noroc valabilă în 2023 prevede mai multe obligații ale clienților platformelor de gambling. Printre ele se numără și aceea de a-și verifica identitatea, în termen de 30 de zile de la deschiderea contului.

04 apr. 2023, 09:08
Verificarea contului (KYC) la jocuri de noroc online este obligatorie în 2023

Procesul poartă denumirea de Know Your Customer (KYC) și presupune transmiterea către operator a fotocopiilor unor documente care să certifice că informațiile completate în formularul de înregistrare sunt adevărate. Astfel, deținătorul platformei și, implicit, autoritățile știu exact cine se află este în spatele unui nume de utilizator.

În general, pentru validarea contului este necesară furnizarea unei fotografii a unui document de identitate (carte de identitate, sau pașaport, sau permis de conducere). Documentul poate fi încărcat pe platformă, în rubrica specială, sau poate fi transmis prin email, la adresa menționată în secțiunea „Contact”.

Unii operatori solicită în aceeași fază și transmiterea unei dovezi a adresei, constând în copia unei facturi de utilități nu mai vechi de trei luni, pe care să fie scrise numele clientului și adresa lui (este obligatoriu ca adresa de pe factură să fie aceeași cu cea completată în momentul înregistrării pe site).

De cele mai multe ori, însă, acest document este solicitat numai în momentul în care clientul dorește să retragă fonduri. Tot atunci este solicitată o dovadă a metodei de plată folosite pentru alimentarea contului. Dacă a fost utilizat un card bancar, atunci pasionatul de gambling trebuie să trimită copia față-verso a acelui card. El primește instrucțiuni clare în ceea ce privește elementele ce trebuie să fie vizibile (primele șase și ultimele patru cifre ale numărului de pe față, numele și prenumele titularului, data expirării). Celelalte elemente, cum ar fi CVV-ul, nu trebuie să fie vizibile. Dacă a folosit un portofel electronic, jucătorul trebuie să trimită o captură de ecran cu meniul contului, în care să apară toate elementele de identificare.

Un jucător la pariuri sau la cazino nu poate depune mai mult de 200 de euro (sau echivalentul în lei) până nu își validează contul. Astfel, el nu poate beneficia de programe exclusiviste precum VIP Casino.

Validarea contului este încurajată de ofertele de bun venit

De asemenea, clienții care nu au identitatea verificată nici nu pot retrage fonduri. Nu există, însă, niciun motiv ca cineva să nu realizeze cu prioritate procesul KYC. Dimpotrivă! Multe dintre cazinourile online au oferte de bun venit fără depunere, prin care clienții noi primesc rotiri gratuite sau fonduri suplimentare imediat după validarea contului. Ei nu trebuie să efectueze niciun depozit ca să se distreze.

Grație implementării unor tehnologii noi, timpul necesar pentru verificarea documentelor trimise de clienți s-a scurtat de la câteva zile la câteva ore. Unele platforme folosesc un soft care analizează pe loc fotocopia cărții de identitate și validează automat contul, sau respinge fișierul încărcat pe site.

Pentru a nu se afla în cel de-al doilea scenariu, este necesar ca jucătorii să citească instrucțiunile din rubrica „Verificare cont” (această rubrică poate avea denumiri diferite de la un operator la altul). În general, în fotografie trebuie să apară toate cele 4 colțuri ale documentului, pozele trebuie făcute fără blitz și să fie foarte clare, iar cardul bancar trebuie semnat pe spate.

Verificarea contului (KYC) nu ar trebui să sperie pe nimeni. Informațiile personale sunt în siguranță în bazele de date ale operatorilor legali, care sunt protejate de cele mai performante sisteme de securitate cibernetică. În caz contrar, companiile care operează platformele de jocuri de noroc nu ar primi licența din partea ONJN.