Vineri, 2 mai 2025, Banca Națională a României a publicat datele oficiale privind rezervele valutare ale țării, valabile la sfârșitul lunii aprilie. Potrivit BNR, rezervele valutare au atins un nivel de 62,414 miliarde de euro, marcând o creștere de 0,67% față de cele 61,993 miliarde de euro înregistrate la finalul lunii martie.
În aceeași perioadă, rezervele de aur s-au menținut stabile, BNR raportând un stoc de 103,6 tone. Valoarea aurului, influențată de dinamica prețurilor internaționale, a fost estimată la 9,611 miliarde de euro. Astfel, rezervele internaționale ale României, care cumulează valuta și aurul, au ajuns la 72,025 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2025, în creștere față de 71,580 miliarde de euro raportate la 31 martie.
Pe parcursul lunii aprilie, în conturile BNR au fost înregistrate intrări de 6,662 miliarde de euro. Aceste sume au provenit din ajustările rezervelor minime în valută ale băncilor comerciale, alimentarea conturilor statului prin Ministerul Finanțelor, precum și alte surse. În același timp, au avut loc ieșiri de 6,241 miliarde de euro, cauzate de plata ratelor și dobânzilor aferente datoriei publice externe, transferuri din conturile Comisiei Europene și alte plăți curente.
Pentru luna mai, obligațiile externe ale statului, constând în plăți scadente în contul datoriei publice denominate în valută (fie directe, fie garantate de Ministerul Finanțelor), sunt estimate la aproximativ 36 de milioane de euro.
În contextul economic actual, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis un mesaj de prudență în cadrul conferinței organizate împreună cu Academia de Studii Economice, având ca temă „Ancore strategice pentru dezvoltarea sectorului bancar în noul context global”. El a subliniat că lumea se confruntă cu un climat economic instabil, marcat de crize succesive, tensiuni geopolitice, fragmentare economică și avansul rapid al digitalizării și inteligenței artificiale.
„Manifestarea crizelor succesive și suprapuse din perioada recentă a determinat o serie de schimbări profunde la nivelul economiilor globale: tensiunile geopolitice, tendințele de fragmentare economică sau avansul rapid al inteligenței artificiale și digitalizării.
Trebuie să ne pregătim să luăm deciziile corecte atât la nivel individual, cât și instituțional. O societate bine informată din punct de vedere financiar își poate administra mai eficient veniturile, economiile și investițiile. În același timp, o societate educată din punct de vedere financiar devine mai rezilientă în fața crizelor economice, reducând vulnerabilitatea la șocuri și contribuind la menținerea stabilității financiare”, a explicat șeful BNR.