Veste bună: Guvernanţii vor să simplifice normele Legii accesului la informaţii de interes public

Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) vrea să modifice normele de aplicare a Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, pentru a simplifica sarcina cetăţenilor care solicită astfel de informaţii, una dintre principalele modificări referindu-se la preeminenţa răspunsului în format electronic în faţa metodelor clasice, a declarat joi ministrul Violeta Alexandru.
Filip Stan
09 iun. 2016, 11:18
Veste bună: Guvernanţii vor să simplifice normele Legii accesului la informaţii de interes public

„Modificarea normelor de aplicare a Legii 544 s-a făcut în primul rând cu optica de a simplifica sarcina cetăţenilor care solicită informaţii de interes public, astfel că una dintre modificări se referă la preeminenţa răspunsului în format electronic în faţa altor metode de a răspunde, metodele clasice — pe hârtie sau la sediul autorităţii”, a afirmat ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, la o dezbatere organizată de MCPDC alături de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

În cadrul dezbaterii, a fost analizat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Potrivit ministrului Violeta Alexandru, o altă modificare prevăzută în proiect se referă la perioada în care se furnizează răspunsul în cazul solicitării unor informaţii de interes public.

„Am clarificat cum se calculează termenele de la momentul înscrierii unei solicitări de informaţii până la momentul la care i se răspunde petentului”, a spus Violeta Alexandru, conform Agerpres.

Ea a precizat că pentru accesul oamenilor la informaţiile de interes public difuzate din oficiu se are în vedere şi crearea unor biblioteci virtuale, la nivelul fiecărei instituţii sau autorităţi publice.

„Încercăm să creăm o memorie instituţională şi, în acelaşi timp, să simplificăm eforturile oamenilor prin găsirea într-un singur loc pe site-ul autorităţii a tuturor acestor informaţii solicitate prin Legea accesului la informaţiile de interes public. (…) Nu ne rezumăm la modificarea normelor, activitatea Ministerului pentru Consultare Publică în acest domeniu cuprinde şi alte tipuri de intervenţii, cum ar fi crearea în perioada următoare a unei platforme naţionale, tot în aceeaşi direcţie a simplificării eforturilor oamenilor de a găsi informaţiile de care sunt interesaţi prin cuprinderea în interiorul acestora a cât mai multor date care sunt afişate în paginile de internet ale autorităţilor publice”, a spus Violeta Alexandru.

În ceea ce priveşte preţul de copiere a paginilor care conţin informaţiile de interes public, ministrul a precizat că acest aspect a stârnit cele mai multe discuţii.

„Încercăm să (…) găsim o soluţie, fie prin stabilirea unui reper cât mai fix, cum ar fi un anumit procent din salariul minim pe economie sau cealaltă variantă (…) prin prospectarea pieţei, prin stabilirea unui preţ în raport cu preţurile din localitatea în care se află autoritatea. (…) Observăm cum autorităţile publice tind să fixeze anumite preţuri per pagină, de natură să creeze bariere administrative solicitanţilor şi tind să genereze o restrângere a dreptului cetăţeanului de a avea acces la informaţii de interes public prin asemenea măsuri administrative care duc la costuri pe care cetăţenii nu şi le permit”, a explicat Violeta Alexandru.

Aceasta a mai spus că MCPDC îşi asumă rolul de a genera în sistem şi un proces de standardizare.

„Ne asumăm acest rol de a genera în sistem un proces de standardizare pentru uşurarea sarcinii funcţionarilor care sunt implicaţi în acest proces de a oferi informaţii de interes public şi pentru a uşura şi misiunea oamenilor care caută diverse categorii de date şi pentru faptul că nu sunt afişate în acelaşi fel de cele mai multe ori le creează senzaţia că sunt ascunse. (…) Răspunderea pentru comunicarea informaţiilor aparţine fiecărei autorităţi, dar încercăm ca, de exemplu, în ceea ce priveşte realizarea raportului anual prevăzut de lege ca obligaţie pentru autorităţi să propunem un format astfel încât să generăm un proces de simplificare şi de standardizare în administraţie”, a spus Violeta Alexandru.

Potrivit ministrului, proiectul de hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public ar putea fi aprobat de Guvern până la sfârşitul lunii iunie.

„Deşi am parcurs şase luni de consultare publică în plan central şi local pe acest subiect, vom lăsa câteva zile pentru a cuprinde ultime observaţii pe acest subiect, după care la sfârşitul săptămânii următoare vom trimite în avizare ministerelor, de aşa manieră încât să încercăm ca până la sfârşitul lunii să intre în şedinţa de Guvern şi să fie aprobată”, a mai spus ministrul.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Zodiile care trebuie să facă alegeri cruciale până pe 25 mai. Nu mai e loc de ezitări
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri anticipate în România. Anunțul venit în urmă cu puțin timp: Cel mai sănătos pentru viitorul acestei țări
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Răsturnare de situație. CCR, decizie privind anularea alegerilor din 4 mai
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică