Veste bună pentru mamele cu mai mulţi copii, creşte indemnizaţia cu 50%, plăţile încep din noiembrie

Indemnizația de creştere a copilului pentru părinţii de gemeni, tripleţi şi multipleţi se va majora cu 50% chiar de luna viitoare.
Filip Stan
16 oct. 2023, 21:20
Veste bună pentru mamele cu mai mulţi copii, creşte indemnizaţia cu 50%, plăţile încep din noiembrie

Guvernul României a adoptat o hotărâre ce prevede că indemnizația de creștere a copilului se majorează cu 50% pentru părinții care au în îngrijire gemeni, tripleți sau multipleți.

Actul legislativ a fost pus în aplicare la sfârșitul lunii septembrie, marcând un pas important în susținerea familiilor cu mai mulți copii născuți simultan.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), aflată sub tutela Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), a adus la cunoștință publicului decizia de majorare a indemnizației pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți. Conform datelor furnizate de ANPIS, în România, există 2.188 de familii care se încadrează în această categorie, având în total 4.404 gemeni sau tripleți.

Indemnizaţia se majorează automat, fără cerere

Aceste familii vor beneficia de o majorare cu 50% a indemnizației, fără a fi nevoite să depună o nouă cerere. Majorările se vor aplica automat, iar părinții vor observa această schimbare începând cu plățile efectuate în luna noiembrie 2023, pentru luna octombrie.

O altă prevedere importantă este aceea că, în situația în care în timpul beneficiarii indemnizației pentru un copil, părinții nasc un alt copil, aceștia vor beneficia de aceeași majorare. Astfel, Guvernul României vine în sprijinul părinților și îi încurajează să nu renunțe la drepturile lor, indiferent de situație.
Decizia Guvernului României vine în contextul unei inițiative mai ample la nivel european. Prin această hotărâre se transpune în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19, care are ca scop principal echilibrarea vieții profesionale cu cea privată a părinților și îngrijitorilor. Aceasta vizează o repartizare echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei.

În plus, prin această directivă se dorește asigurarea unui echilibru adecvat între responsabilitățile profesionale și cele familiale, dar și încurajarea părinților să beneficieze de drepturile lor. De exemplu, dacă inițial unul dintre părinți nu a solicitat concediu pentru creșterea copilului, acesta va avea posibilitatea să își exercite acest drept ulterior.

Este evident că această decizie reprezintă un pas înainte în susținerea familiilor din România și în alinierea țării noastre la standardele și valorile europene în ceea ce privește protecția și sprijinirea părinților.

Indemnizaţii mai mari cu 127% pentru gemeni
– indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, nainte de nastere.

– părinții de gemeni vor primi o indemnizație de 127,5%. Adică, la salariul mediu pe economie, de 6000 de lei, indemnizația mamei cu gemeni va fi de 5100+2550 = 7650 de lei. Mai mare decât salariul. Indemnizatia este acordata timp de doi ani.

S-a lansat programul Family Start. Statul dă bani de nuntă, mașină și chirie

 

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, și Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, au anunțat startul programului Family Start. Programul este derulat împreună cu Fondul Român de Contragarantare. „Din acest moment, băncile îi așteaptă pe tineri să acceseze aceste credite”, se arată în comunicatul remis oficial.

În program sunt incluse 31 de bănci. Persoanele interesate de obținerea creditelor garantate de stat, respectiv cu dobânzi și comisioane mai mici, li se pot adresa deja. Conform anunțului MFTES, în 2023, comisionul de analiză și comisionul de administrare sunt acoperite integral pe toată durata de valabilitate a garanției acordate prin Fondul Român de Contragarantare. Dobânda aferentă creditului este subvenționată în proporție de 75% în cazul programului Family Start.

Durata pe care se poate lua un credit este de cel mult 10 ani, inclusiv perioada de grație.

Cine poate accesa programul Family Start
Condițiile de eligibilitate pentru programul Family Start, prevăd că vârsta beneficiarilor trebuie să se încadreze între 18 și 45 de ani. Condiția este ca măcar unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă. Ajutorul se acordă pentru persoanele care își întemeiază o familie dar și pentru cele care formează o familie.

Prognoza meteo. Inversiune termică! De la strat de zăpadă şi haine de iarnă, se revine la rochiţe şi mânecă scurtă. Anunţul făcut de şefa ANM
Există însă și o condiție financiară – plafonul de venituri care permite participarea în program. Astfel, venitul net pe membru de familie trebuie să fie de până la 6.000 lei. În cazul familiile monoparentale, acesta este mai ridicat respectiv de până la 7.500 lei, potrivit prevederilor Ministerului Familiei.

Dacă întrunesc aceste condiții, persoanele eligibili pot solicita un credit în valoare maximă de până la 150.000 de lei.

Pentru ce puteți cere bani
Conform regulamentului programului Family Start, există mai multe tipuri de cheltuieli eligibile.

De exemplu, puteți solicita credit guvernamental pentru a acoperi costurile ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de soț și soție. Aceasta categorie include cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei. Dar nu se pot obține mai mult de 20.000 lei. Solicitarea plății se poate face în termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul.

Indemnizaţie de 7650 de lei pentru mame, majorarea este de 127,5%
O altă categoria de cheltuieli eligibile sunt plata costurilor cu spitalizarea în cazul nașterilor. Sau a celor cu creșa, grădinița sau școala.

De asemenea, statul garantează creditul și pentru achiziția de autoturisme noi. Dar și pentru autoturisme second-hand cu vechime de maximum 5 ani.

Totodată, pot fi solicitate pentru cheltuieli aferente taxelor de studii pentru licență, master, inclusiv master și doctorat. La acest capitol sunt inclus și cursurile de calificare sau perfecționare profesională, conversie sau reconversie profesională.

Pe listă mai figurează și plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății. Dar și avansul din prețul de achiziție/costul de construcție a unei locuințe.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc unde o noapte de cazare costă doar 35 de lei. E adorată de români, iar bugetul e unul prietenos
Capital.ro
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Anunțul zilei! Ai 6 luni la dispoziție să soliciți mai mulți bani de la Guvern
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
WhatsApp, în mare pericol. Datele personale pot fi furate
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză completă iunie 2024
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Apar noi ajutoare pentru persoanele cu dizabilități: Ministrul Muncii „Pot fi construite de la zero servicii sociale care să susţină aproape 5.000 de persoane cu dizabilități să aibă un trai independent.”
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți proprietarii de terenuri. Legea se aplică peste tot în România
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfinții Împărați Constantin și Elena: Pomană pentru cei adormiți și ajutor pentru cei în nevoie
MediaFlux
VINE URGIA în România! Vremea rea lovește din PLIN!
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'