Veste bună pentru Republica Moldova! Gazprom nu-și mai reduce livrările de gaze

Gazprom a anunțat că nu-și va mai reduce livrările de gaze către Republica Moldova, după ce, la începutul săptămânii trecute, anunțase că acest lucru se va întâmpla azi.

28 nov. 2022, 13:31
Veste bună pentru Republica Moldova! Gazprom nu-și mai reduce livrările de gaze
CNN

Consorţiul rus de gaze Gazprom, care ameninţase că va reduce tranzitul de gaze prin Ucraina de la începutul acestei săptămâni, a anunţat luni că va menţine totuşi volumele pompate către Republica Moldova după ce societatea de gaze Moldovagaz a normalizat plăţile pentru luna noiembrie, relatează EFE, Reuters, Newsmaker.md şi Deschide.md.

Compania de stat rusească Gazprom, a anunțat luni, pe contul său de Telegram, că nu va reduce volumul gazelor naturale transportate spre Republica Moldova.

Cu toate acestea, Gazprom a precizat însă că își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze dacă Moldovagaz nu-și va onora angajamentele.

Citiți și: Gazprom amenință cu sistarea livrărilor de gaze către Moldova. Lovitura năpraznică pe care Putin i-o pregătește Maiei Sandu. Pretextul halucinant pe care îl invocă rușii în încercarea de a lăsa Chișinăul în frig

„S-a luat decizia de a nu reduce alimentarea cu gaz la conduca Sudzha GIS pentru tranzit în Moldova. Totodată, atragem atenția asupra încălcării regulate de către partea moldovenească a obligațiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze rusești. Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau opri complet livrările de gaze în cazul încălcării plății acestora”, au transmis reprezentanții Gazprom.

Reprezentanții companiei au transmis că Moldovagaz, a achitat datoria pentru gazele naturale livrate în luna noiembrie.

„SA „Moldovagaz” a transferat către SAP „Gazprom” partea restantă a plații pentru gazele naturale furnizate pentru prima jumătate a lunii noiembrie 2022 (avans), în valoare de 21,41 milioane dolari SUA.

În acest sens, administrația întreprinderii le mulțumește consumatorilor, care au achitat înainte de termenul limită facturile pentru gaze naturale. Actualmente, în activitatea sa, compania este focusată asupra acumulării de la consumatorii finali a tuturor plăților pentru luna octombrie în ansamblu, precum și a volumului curent consumat în luna noiembrie, cu scopul transferării către SAP „Gazprоm” a mijloacelor financiare contractate”, au transmis reprezentanții companiei Moldovagaz.

De asemenea, în cursul săptămânii trecute, Gazprom acuza Ucraina, că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale care ar trebui să ajungă în Republica Moldova. Într-un comunicat al gigantului rus se arăta că volumul gazelor destinate acestei țări este mult mai mare decât cel transmis într-un final consumatorilor moldoveni.

„Fondurile pentru gazele depozitate pe teritoriul Ucrainei, destinate consumatorilor din Republica Moldova, au fost primite de Gazprom, astfel că s-a decis să nu fie redus fluxul de gaze spre punctul Sudja pentru tranzit în Republica Moldova”, se mai arată în comunicatul transmis de Gazprom.

Citiți și: Europa riscă să rămână fără gaze la iarnă. Directorul general al Gazprom ameninţă cu oprirea totală a livrarilor dacă UE plafonează preţurile