Veste BUNĂ pentru români: modificări importante cu privire la plata ajutoarelor de stat

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat miercuri modificări importante în ceea ce priveşte schemele de ajutor de stat 807/2014 şi 332/2014, între acestea fiind introducerea posibilităţii acordării ajutorului de stat pentru acelaşi proiect de investiţii, atât pentru cheltuieli de natura activelor corporale şi necorporale cât şi pentru cheltuieli de naturã salarială, fără a se depăşi valoarea eligibilă a cheltuielilor de natura activelor.
Iulian Tudor
11 sept. 2019, 13:39
Veste BUNĂ pentru români: modificări importante cu privire la plata ajutoarelor de stat

În cazul schemei de ajutor de stat 807/2014, o principală modificare este prelungirea pânã în 2025 a perioadei în care se realizeazã plata ajutorului de stat, ca urmare a introducerii costurilor salariale în categoria cheltuielilor eligibile.

De asemenea, a fost stabilit mecanismul de recuperare proporţionalã în cazul ajutorului de stat pentru costuri salariale, în situaţia în care locurile de muncã nu sunt menţinute.

A fost totodată stabilită valorea minimă de 500.000 de lei pentru investiţiile care se realizeazã în judeţele mai slab dezvoltate, în care PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic sau egal cu 80% din media pe ţarã, în vederea facilitãrii accesului la finanţare; limita de 80% a fost corelatã cu nivelul indicatorului PIB pe cap de locuitor utilizat de Comisia Europeanã la stabilirea Hãrţii regionale pentru fiecare stat membru, respectiv a intensitãţii maxim admisibile pe fiecare regiune; aceastã facilitate va fi aplicatã în 29 de judeţe.

Principalele modificãri efectuate în cazul schemei de ajutor de stat instituitã prin HG 332/2014 sunt: introducerea posibilităţii demarării proiectului de investiţii dupã depunerea cererii pentru finanţare, precum şi modificarea pragului minim de creare a locurilor de muncã precum şi a categoriei acestora, respectiv minimum 30 locuri de muncã ȋnalt calificate (locurile de muncã ocupate de persoane care deţin o diplomã din ȋnvãţãmântul postliceal sau superior) şi calificate (locurile de muncã ocupate de persoane care deţin o diplomã emisã de o instituţie de ȋnvãţãmânt sau un certificat de calificare emis de un furnizor autorizat conform O.U.G. nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulţilor).

Pentru 29 de judeţe, mai slab dezvoltate, în care PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic sau egal cu 80% din media pe ţarã, numãrul de noi locuri de muncã se diminueazã la 15.

A fost introdusă noţiunea de „salariul minim brut lunar” ȋn valoare de 8.000 lei pentru un loc de muncã înalt calificat (circa 4.600 lei net), respectiv ȋn valoare de 5.500 lei pentru un loc de muncã calificat (cca. 3.200 lei net).

A fost eliminată obligativitatea operatorului economic de a nu înregistra debite restante la bugetul general consolidat al statului la momentul depunerii cererii de acord pentru finanţare, nu se mai solicitã certificat de atestare fiscalã la momentul depunerii cererii de acord pentru finanţare. Aceastã obligaţie rãmâne valabilã la momentul plãţii ajutorului de stat, acestea fiind solicitate de reprezentanţii DGAS.

Mecanismul de depunere a cererilor pentru finanţare în sesiuni a fost înlocuit cu mecanismul de depunere continuã şi eliminarea selecţiei pe bazã de punctaj.

Este introdusă şi condiţia potrivit cãreia contribuţia întreprinderii la creşterea economicã şi dezvoltarea regionalã trebuie sã fie cel puţin egalã cu valoarea ajutorului de stat acordat.

A fost totodată flexibilizată procedura de platã a ajutorului de stat, prin eliminarea condiţiilor referitoare la crearea a minimum 10 locuri de muncã la depunerea primei cereri de platã, precum şi la numãrul maxim de cereri care se pot depune într-un an calendaristic.

Este introdusă condiţia de depunere a cererilor de platã a ajutorului de stat pânã la data de 30 septembrie a fiecãrui an, în vederea asigurãrii unei gestionãri eficiente a bugetului alocat schemei.

Este introdusă obligaţia de a menţine locurile de muncã create pentru o perioadã de cel puţin cinci ani de la data ocupãrii fiecãrui loc de muncã, cu nivelul salariului mediu cel puţin la nivelul salariului mediu lunar calculat în perioada de platã.

A fost stabilit mecanismul de recuperare proporţionalã a ajutorului de stat plãtit în funcţie de numãrul de locuri de muncã care nu sunt menţinute.

Proiectele de acte normative au fost republicate pe site-ul MFP la rubrica Transparenţã decizionalã.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Senatorul POT acuzat că a mințit în CV a ajuns în faţa instanţei! Ce datorii neachitate are parlamentarul demisionar ce a ajuns la PSD
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
Playtech.ro
Țara care va dispărea de pe fața pământului în maxim 25 de ani. Transformările pe care le vom vedea cu toții până în 2050
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
VIDEO | „Atacați de ursoaică”. Doi motocicliști s-au filmat lângă o ursoaică și puiul ei, pe Transfăgărașan
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ce i-a spus regretatul Mihai Leu lui Titi Aur, de pe patul de spital: „Era într-o rezervă, având-o alături pe soția sa, Anna. Când am intrat la el, deși fizic se vedea că nu este bine, era optimist”
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Doamna Borsec cară peste 150.000 de sticle cu apă minerală și nici nu le simte. Sofia Crețu-Hu poartă accesorii și bijuterii de peste o sută de mii. De euro!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc