Veste BUNĂ pentru români: modificări importante cu privire la plata ajutoarelor de stat

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat miercuri modificări importante în ceea ce priveşte schemele de ajutor de stat 807/2014 şi 332/2014, între acestea fiind introducerea posibilităţii acordării ajutorului de stat pentru acelaşi proiect de investiţii, atât pentru cheltuieli de natura activelor corporale şi necorporale cât şi pentru cheltuieli de naturã salarială, fără a se depăşi valoarea eligibilă a cheltuielilor de natura activelor.
Iulian Tudor
11 sept. 2019, 13:39
Veste BUNĂ pentru români: modificări importante cu privire la plata ajutoarelor de stat

În cazul schemei de ajutor de stat 807/2014, o principală modificare este prelungirea pânã în 2025 a perioadei în care se realizeazã plata ajutorului de stat, ca urmare a introducerii costurilor salariale în categoria cheltuielilor eligibile.

De asemenea, a fost stabilit mecanismul de recuperare proporţionalã în cazul ajutorului de stat pentru costuri salariale, în situaţia în care locurile de muncã nu sunt menţinute.

A fost totodată stabilită valorea minimă de 500.000 de lei pentru investiţiile care se realizeazã în judeţele mai slab dezvoltate, în care PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic sau egal cu 80% din media pe ţarã, în vederea facilitãrii accesului la finanţare; limita de 80% a fost corelatã cu nivelul indicatorului PIB pe cap de locuitor utilizat de Comisia Europeanã la stabilirea Hãrţii regionale pentru fiecare stat membru, respectiv a intensitãţii maxim admisibile pe fiecare regiune; aceastã facilitate va fi aplicatã în 29 de judeţe.

Principalele modificãri efectuate în cazul schemei de ajutor de stat instituitã prin HG 332/2014 sunt: introducerea posibilităţii demarării proiectului de investiţii dupã depunerea cererii pentru finanţare, precum şi modificarea pragului minim de creare a locurilor de muncã precum şi a categoriei acestora, respectiv minimum 30 locuri de muncã ȋnalt calificate (locurile de muncã ocupate de persoane care deţin o diplomã din ȋnvãţãmântul postliceal sau superior) şi calificate (locurile de muncã ocupate de persoane care deţin o diplomã emisã de o instituţie de ȋnvãţãmânt sau un certificat de calificare emis de un furnizor autorizat conform O.U.G. nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulţilor).

Pentru 29 de judeţe, mai slab dezvoltate, în care PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic sau egal cu 80% din media pe ţarã, numãrul de noi locuri de muncã se diminueazã la 15.

A fost introdusă noţiunea de „salariul minim brut lunar” ȋn valoare de 8.000 lei pentru un loc de muncã înalt calificat (circa 4.600 lei net), respectiv ȋn valoare de 5.500 lei pentru un loc de muncã calificat (cca. 3.200 lei net).

A fost eliminată obligativitatea operatorului economic de a nu înregistra debite restante la bugetul general consolidat al statului la momentul depunerii cererii de acord pentru finanţare, nu se mai solicitã certificat de atestare fiscalã la momentul depunerii cererii de acord pentru finanţare. Aceastã obligaţie rãmâne valabilã la momentul plãţii ajutorului de stat, acestea fiind solicitate de reprezentanţii DGAS.

Mecanismul de depunere a cererilor pentru finanţare în sesiuni a fost înlocuit cu mecanismul de depunere continuã şi eliminarea selecţiei pe bazã de punctaj.

Este introdusă şi condiţia potrivit cãreia contribuţia întreprinderii la creşterea economicã şi dezvoltarea regionalã trebuie sã fie cel puţin egalã cu valoarea ajutorului de stat acordat.

A fost totodată flexibilizată procedura de platã a ajutorului de stat, prin eliminarea condiţiilor referitoare la crearea a minimum 10 locuri de muncã la depunerea primei cereri de platã, precum şi la numãrul maxim de cereri care se pot depune într-un an calendaristic.

Este introdusă condiţia de depunere a cererilor de platã a ajutorului de stat pânã la data de 30 septembrie a fiecãrui an, în vederea asigurãrii unei gestionãri eficiente a bugetului alocat schemei.

Este introdusă obligaţia de a menţine locurile de muncã create pentru o perioadã de cel puţin cinci ani de la data ocupãrii fiecãrui loc de muncã, cu nivelul salariului mediu cel puţin la nivelul salariului mediu lunar calculat în perioada de platã.

A fost stabilit mecanismul de recuperare proporţionalã a ajutorului de stat plãtit în funcţie de numãrul de locuri de muncã care nu sunt menţinute.

Proiectele de acte normative au fost republicate pe site-ul MFP la rubrica Transparenţã decizionalã.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Procesul care îl poate ruina pe Klaus Iohannis, blocat de o manevră. Ce a cerut moștenitoarea casei din Sibiu în instanță
Capital.ro
Se schimbă banii. EURO se transformă. Se aplică în toate statele membre UE
Playtech.ro
Șoferii care nu-și plătesc amenzile riscă să rămână fără permis. Noi sancțiuni pregătite pentru românii datornici
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Noi reguli în construcții. Mulți români vor fi afectați
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
TAXĂ nouă pentru proprietarii de mașini. Guvernul te obligă să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?