Veste bună pentru românii cu pensii mai mari de 4.000! Statul le va da banii înapoi

Românii care au pensii mai mari de 4.000 de lei își vor primi banii înapoi de la stat. Este vorba despre cei care au plătit timp de un an contribuția la sănătate de 10%.

15 feb. 2023, 22:15
Veste bună pentru românii cu pensii mai mari de 4.000! Statul le va da banii înapoi

Românii cu pensii de peste 4.000 de lei își vor primi înapoi contribuția de sănătate plătită timp de an.

Dan Cărbunaru a declarat miercuri, că Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, restituirea eşalonată a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate reţinute pentru pensiile ce depăşesc 4.000 de lei.

Citiți și: Discriminare în recalcularea pensiilor pe 2023. Femeile primesc pensii cu 16% mai mici decât bărbații

La sfârşitul anului trecut, judecătorii de la Curtea Constituțională a României decis au stabilit că plata contribuțiilor de sănătate suplimentare pentru pensii mai mari de 4.000 de lei este neconstituțională.

Pensionarii își vor primi banii înapoi de la data de 1 martie

”Este vorba de o restituire din oficiu pentru sumele reţinute în cursul anului 2022, urmând ca acest proces de restituire să aibă loc într-un interval asemănător cu cel în care a avut loc reţinerea acestor sume, respectiv într-un interval de un an de zile”, a declarat Dan Cărbunaru într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De asemenea, Dan Cărbunaru a mai că sumele reținute se vor restitui în tranșe lunare în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024, iar acest lucru va avea loc după recalcularea venitului impozabil lunar corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea.

„Sumele reţinute, cu titlul de contribuţii de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1.01.2022 până la data de 27.12.2022 inclusiv, din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, se restituie în tranşe lunare în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil lunar corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea.

Procedura de plată eşalonată se aplică şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute prin hotărârile judecătoreşti devenite executorii în perioada 28.12.2022-1.03.2023. Dispoziţiile se aplică în mod corespunzător şi sumelor reţinute din pensiile private şi din pensiile facultative, pentru partea care depăşeşte suma de 4.000 de lei. Restituirea sumelor reţinute se face, din oficiu, de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum şi de către casele de pensii sectoriale şi de către entităţile care plătesc venituri din pensii”, se arată în comunicatul de presă transmis de Guvernul României.

Citiți și: Pensii 2023. Ce români vor primi o indemnizaţie de 50% în plus din pensia cuvenită titularului