Veste bună! Vinerea s-ar putea reduce programul de lucru la şase ore. Cum va arăta noul Cod al Muncii

Publicat: Joi, 12 Mai 2016 09:31 // Actualizat: Joi, 12 Mai 2016 10:50 // Sursa: romaniatv.net

Pe fondul creşterii stresului la locul de muncă, doi parlamentari liberali au depus la Senat o propunere de modificare a Codului Muncii, prin care cer ca numărul de ore de muncă săptămânale să fie redus de la 40 la 38. Mai precis, propun parlamentarii, ziua de vineri să aibă prin lege 6 ore de muncă şi nu 8, ca în prezent.

În proiectul de modificare a Codului Muncii, cei doi parlamentari specifică şi chiar subliniază faptul că scurtarea zilei de muncă să se facă "fără afectarea salarizării aflate în plată".

În continuare, parlamentarii oferă în expunerea de motive o serie de exemple de state europene care au decis deja reducerea numărului de ore de muncă săptămânale.

Mai mult, în documentul în care îşi expun motivele iniţiativei, parlamentarii arată că raportul dintre numărul de angajaţi şi cel al pensionarilor este de aproape unu la unu, dublu faţă de situaţia din 1990.

Parlamentarii propun şi REDUCEREA săptămânii de muncă de la 5 la 4 zile

O propunere legislativă inedită a fost pusă în dezbatere la Camera Deputaţilor, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii. Potrivit proiectului de lege, angajaţii şi angajatorii care doresc ca timpul de lucru să fie de 10 ore pe zi, vor avea săptămâna de lucru de doar patru zile.

"Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normal a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Fiecare angajator stabileşte împreună cu angajatul norma timpului de muncă, acesta putând fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână", se arată în propunerea legislativă.

Iniţiatorii proiectului de lege argumentează că în SUA, peste 43% dintre companii au adoptat această măsură, care rămâne la alegerea angajaţilor şi a patronilor, nefiind obligatorie. Cei care s-ar încadra într-un astfel de program în ţara noastră, spun parlamentarii, sunt tinerii între 25 şi 40 de ani, absolvenţi de studii superioare, care se pot adapta mai uşor la un program prelungit. De asemenea, spun parlamentarii, şi persoanele cu familii, cu vârsta de peste 30 de ani, ar prefer această transformare, pentru ca apoi să aibă un weekend mai mare, de 3 zile, alături de cei dragi.

Inconvenientul pentru angajaţi ar fi că programul de 10 ore pe zi ar fi mai obositor, dar iniţiatorii susţin că sunt multe persoane care lucrează câte 9-10 ore zi, în multe companii sau fac ore suplimentare neplătite. Pentru angajatori însă, inconvenientul principal ar fi că pentru ziua de vineri, care ar fi liberă pentru angajaţii care au ales un astfel de program, ar trebui să angajeze alte persoane.

"După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În care poate să meargă la munte sau la mare ori să facă un grătar cu prietenii. Deci ar creşte vânzările şi profitul în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului", se arată în expunerea de motive.

Proiectul, care a fost respins de Senat, a fost înregistrat în dezbatere publică la Camera Deputaţilor şi a fost trimis pentru raport în comisiile de specialitate. După acest raport şi dezbaterile pe amendamentele propuse, plenul Camerei Deputaţilor va da votul final.

Ţara în care Guvernul a decretat vineri zi libera 

Gambia, o tara din vestul Africii, a redus saptamana de lucru de la cinci la patru zile, fara a scadea insa numarul orelor de munca. Astfel, angajatii din sectorul public se vor duce la serviciu de la 8.00 la 18.00, pentru a putea ramane vinerea acasa.

In 2008, o incercare asemanatoare a avut loc in statul american Utah, cand cei 17.000 de oficiali ai guvernului au vrut sa lucreze cate 10 ore pe zi, pentru a reduce costurile. Experimentul s-a dovedit a fi un esec si saptamana de lucru de cinci zile a fost reinstaurata in 2011. 

Saptamana cu patru zile lucratoare este populara si in Olanda, unde unul din trei angajati lucreaza in regim part-time sau 40 de ore in patru zile. In Marea Britanie, multi jurnalisti au optat pentru mai putine zile lucratoare si ture mai lungi.

loading...
16 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Codul Muncii Senat VINEREA LIBERA zi de muncă zile libere zile libere 2016
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
08 iul 02:22
...că scurtarea zilei de muncă să se facă „fără afectarea salarizării aflate în plată”. Continuarea articolului AICI ...
13 mai 16:51
Răspunde | Votează email 0 email
Daniela
Campanie electorala pentru primarii si parlament,iar dupa,nu se aplica la fel ca referendumul cu 300 de parlamentari.Bulgarii reduc de 3 ori numarul de parlamentari pentru economii si eficacitate,la noi se maresc ,orele lor de munca scad,iar salariile sunt umilitoare pentru noi cei de la care se astepta stampila.
13 mai 15:06
Răspunde | Votează email 0 email
Anca
In nici una dintre tarile mentionate nu se platesc ore nelucrate, asa cum propun cei doi parlamentari.
13 mai 11:46
...subliniază faptul că scurtarea zilei de muncă să se facă „fără afectarea salarizării aflate în plată”. Mai mult aici E numai normal sa dai mai departe.........
12 mai 21:19
Răspunde | Votează email 0 email
marius
pai cat de stresant este sa muncesti in wecheend ?de ce la noi nu se pot inchide magazinele macar duminica?oare vi se pare ok ca in ROMANIA sa ai doar un sg wechend liber si aici ma refer la marile lanturi de magazine,peste tot in UE SAMBATA E PANA LA 18 IAR DUMINICA E LIBER ,,,,,,INCHIS
12 mai 21:00
Răspunde | Votează email 1 email
ella
Si patronii vor respecta legea? ei "cocoseaza" si acum angajatii pe niste salarii de mizerie,dar daca se reduce programul de lucru??!!poate cei un milion si ceva de bugetari sa beneficieze de aceasta lege..
12 mai 18:02
Răspunde | Votează email 0 email
VARGA
iN FOND PARLAMENTARII -pe medie -nu lucreaza nici macar o ora pe zi!
Atunci ceilalti romani de ce ar lucra ?LOGIC ,NU???
Ne vom apuca TOTI DE FURAT ..dar de unde ,daca nimeni nu va lucra???
12 mai 15:08
...scurtarea zilei de muncă să se facă „fără afectarea salarizării aflate în plată”. Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/veste-buna-vinerea-s-ar-putea-reduce-programul-de-lucru-la-sase-ore-cum-va-arata-noul-cod-al-muncii_291941.html#ixzz48RN5p8BF
...
12 mai 14:44
...scurtarea zilei de muncă să se facă “fără afectarea salarizării aflate în plată”. Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/veste-buna-vinerea-s-ar-putea-reduce-programul-de-lucru-la-sase-ore-cum-va-arata-noul-cod-al-muncii_291941.html#ixzz48RLpjpw9...
12 mai 14:40
...ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână”, se arată în propunerea legislativă. Citeste mai mult pe RTV.NET.   ...
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8744
RON
26 Oct
noapte 13 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H