Veste proastă de la ANAF. Ce se întâmplă cu românii amendați în perioada stării de urgență

Românii care au fost amendaţi în starea de urgență riscă să fie executați silit de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), deşi sancțiunile pentru lipsa declaraţiei pe propria răspundere sunt ilegale!

26 apr. 2021, 17:44
Veste proastă de la ANAF. Ce se întâmplă cu românii amendați în perioada stării de urgență

Veste proastă de la ANAF. Românii care au contestat amenzile primite în starea de urgenţă au câştigat în instanţă anularea sancţiunii de până la 5.000 de lei şi cer despăgubiri autorităţilor. Potrivit lui Adrian Cuculis,  sancțiunile pentru lipsa declaraţiei pe propria răspundere sunt „total ilegale”. Totodată, avocatul a avertizat că ANAF a început din 2021 executarea silită a datornicilor.

Veste proastă de la ANAF

Adrian Cuculis a afirmat că ANAF a început executarea silită a datornicilor şi a transmis că au apărut şi primele anulări ale acelor procese verbale de contravenţie după ce au fost declarate neconstituţionale. Conform acestuia, instanța anulează 5.000 de lei iar cu paguba au rămas cei ce au crezut că statul îi va scuti de povara contravenţională şi nu au reuşit să conteste procesele verbale în instanţă.

DECLARAŢIA UNICĂ 2021. Veşti bune de la ANAF. Ce venituri nu se impozitează

„La aproape un an de zile de la decretarea stării de urgenţă şi implicit ‘activarea’ amenzilor contravenţionale, ce ulterior au fost declarate neconstituţionale, au apărut şi primele anulări ale acelor procese verbale de contravenţie, total ilegale. 5.000 de lei anulează instanța pentru un contravenient şi-l exonerează de la plată. Cu paguba au rămas cei ce au crezut că statul îi va scuti de povara contravenţională şi nu au reuşit să conteste procesele verbale în instanţă. Din 2021, ANAF a început executarea silită a datornicilor”, a declarat Adrian Cuculis.

Un alt avocat a punctat că oamenii nu mai pot contesta amenzile decât în anumite contexte. „Ar mai putea să formuleze acum plângere împotriva procesului verbal de contravenţie, dacă acesta nu a fost comunicat la momentul respectiv sau comunicarea s-a făcut, nu ştiu, greşit. Nu s-a făcut corespunzător şi poate sunt în termene să formuleze plângerea”, a declarat Cosmin Rogojanu, potrivit Capital.