Veste proastă pentru milioane de români! A început deja criza! Pensiile ar putea să nu mai crească cu 10% din ianuarie 2023

Creşterea pensiilor cu 10% din ianuarie 2023 este pusă sub semnul întrebării de reprezentanţii Guvernului.

11 iul. 2022, 11:00
Veste proastă pentru milioane de români! A început deja criza! Pensiile ar putea să nu mai crească cu 10% din ianuarie 2023

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, şi al PSD, Radu Oprea, au transmis că mărirea pensiilor este o măsură necesară, dar când vine vorba despre procent preferă să vorbească despre resursele pe care Guvernul le va avea la dispoziţie în acel moment.

Întrebat dacă se măresc sau nu pensiile cu 10% începând cu 1 ianuarie 2023, reprezentantul Guvernului nu a confirmat acest lucru.

„Guvernul va face toate demersurile necesare pentru a veni în sprijinul celor vulnerabili. Sunt măsuri succesive care i-au vizat pe pensionari cu sume care li s-au acordat şi sunt convins că, în funcţie de resursele pe care guvernul le are la dispoziţie, pensionarii vor resimţi atenţia de care trebuie să beneficieze”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, duminică, la emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

Nici purtătorul de cuvânt al PSD nu a spus cu exactitate dacă vor creşte pensiile din ianuarie. „Cu certitudine, toate partidele aflate la guvernare îşi doresc ca pensiile să fie crescute, trebuie să se întâmple, având în vedere scumpirile. Sunt convins că şi în guvern se caută toate posibilităţile şi toate resursele ca acest lucru să se întâmple”, a spus Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD.

Anunț important pentru milioane de români! Iată pensiile care vor fi tăiate în această lună

Ministerul de Finanțe urmează să decidă dacă va impune sau nu supraimpozitarea pensiilor speciale. În același timp, premierul Nicolae Ciucă nu e de acord cu noua lege și vrea să vină cu o serie de excepții pentru anumite categorii de pensionari.

Conform unor surse politice, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, are timp până pe data de 20 iulie să-și prezinte proiectul privind impozitarea pensiilor speciale în fața coaliției de guvernare. El dorește să dea o lege egală pentru toate categoriile de pensionari.

Ministrul Finanțelor are de gând să supraimpoziteze pensiile speciale pentru toate categoriile, însă Ciucă nu e de acord, dorind ca anumite categorii să facă excepție de la această regulă.

Premierul vrea ca excepția de la regulă supraimpozitării pensiilor speciale să facă: MAI, SRI și MApN. La rândul său, ministrul nu e de acord cu aceste excepții pe motiv că proiectul ar putea fi contestat la Curtea Constituțională.

Mai mult, s-ar fi discutat și despre un prag de impozitare a pensiilor speciale. Pragul ar fi de 25.000 de lei brut, însă sunt mai multe praguri de acest tip în discuție.

În același timp, Comisia Europeană a precizat clar faptul că pensiile foștilor militari trebuie să facă parte din în reforma cuprinsă în PNRR.

„Legat de pensiile speciale, este important să reiterăm că pensiile speciale cuprind nu doar cele şase categorii de pensii de serviciu existente în România enumerate în prezent la punctul b) în memorandumul Ministerului Muncii.

Important, pensiile speciale includ şi pensiile pentru forţele de securitate şi apărare (armată, poliţie) şi trebuie să fie şi ele acoperite de reformă”, extras din documentul Comisiei Europene transmis Ministerului Muncii.