Veste proastă pentru milioane de români, au scăzut salariile cu cel puţin 100 de lei

Publicat: Marţi, 08 Octombrie 2019 12:11 // Actualizat: Marţi, 08 Octombrie 2019 12:11 // Sursa: romaniatv.net

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna august de 3.044 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 75 lei (-2,4%), arată datele transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe de altă parte, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, salariile au crescut cu 14%.

Au scăzut salariile, arată statisticile oficiale. Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,1%. În luna august 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 4.981 lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decât în luna iulie 2019.

În luna august 2019, în majoritatea activităţilor, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2019 ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

SALARIUL MINIM, majorat substanţial de anul viitor. Care este noua formula de calcul pentru retribuţia bugetarilor

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale).

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de 14,7% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv de 10,1% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 7,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net ca urmare a acordării în lunile precedente a biletelor de valoare (tichete de vacanţă), ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă anumite drepturi salariale.

S-au înregistrat scăderi în învăţământ (-3,2%, inclusiv reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), administraţie publică (-3,1%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-2%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6764 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1754 lei).

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
INS salarii salariu mediu salariu nominal salarizare
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8744
RON
26 Oct
noapte 13 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H