Veste proastă pentru români de la ANAF. Ce trebuie să ştie persoanele care au de plătit amenzi, s-a schimbat legea!

Lovitură pentru români: potrivit noilor măsuri publicate de Guvern, aceştia nu mai pot plăti amenzile la jumătate. Până acum, sancţiunile contravenționale aplicate de ANAF puteau fi achitate la jumătate din sumă în termen de 15 zile.

20 sept. 2023, 12:26
Veste proastă pentru români de la ANAF. Ce trebuie să ştie persoanele care au de plătit amenzi, s-a schimbat legea!
Veste proastă pentru români de la ANAF. Ce trebuie să ştie persoanele care au de plătit amenzi, s-a schimbat legea!

Veste proastă pentru români de la ANAF. Proiectul de lege publicat de Guvern, care cuprinde măsurile fiscale, elimină posibilitatea ca amenzile să fie achitate la jumătate de sumă în termen de 15 zile.

„Art.LXIII – Prin derogare de la prevederile art.16 alin.(1) și art.28 alin.(1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările și completările ulterioare și ale art.22, alin.(2) din Legea nr.203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, cu modificările și completările ulterioare, contravenienții sancționați în baza prevederilor prezentei legi, a Legii contabilității nr.82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr.70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări şi plăți în numerar și pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”, se arată în documentul oficial al Guvernului.

Citeşte şi: Când se prescriu facturile la întreţinere şi datoriile la ANAF sau la bancă

De asemenea, în magazinele cash & carry, plățile vor putea făcute în limita a 2.000 de lei cash, spre deosebire de cum era până acum, când românii puteau cheltui până la 10.000 lei cash.

Plafoanele la tranzacții sunt:

a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;

b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană.

Citeşte şi: Venitul părinților copiilor care ar urma să primească burse sociale, verificate de școli prin platforma ANAF PatrimVen. Când intră bursele școlare pentru anul școlar 2023 – 2024

„Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar”, se mai precizează în proiectul de lege al Guvernului.