Veste senzațională pentru români! Prețul gazelor naturale a scăzut foarte mult, ajungând la nivelul de acum doi ani

Preţul gazelor naturale a scăzut în toată Europa, ajungând la nivelul de acum doi ani. Este o veste bună pentru consumatori, iar diminuarea prețului conduce la contacararea inflației

29 mai 2023, 09:57
Veste senzațională pentru români! Prețul gazelor naturale a scăzut foarte mult, ajungând la nivelul de acum doi ani

Preţul gazelor naturale a scăzut în toată Europa, ajungând la nivelul de acum doi ani, susține Bloomberg.Cotațiile pentru gaze, stabilite la Amsterdam, au scăzut pentru a opta săptămână consecutiv, ceea ce înseamnă că trendul descendent poate fi considerat un element prin care poate fi contracarată explozia inflației, din ultimul timp. Vestea este una benefică implicit pentru România.

Diminuarea cu două treimi a cotaţiilor futures la gaze în acest an a slăbit nu doar presiunile la adresa bugetelor gospodăriilor, dar a subminat şi una din pârghiile de care dispune preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi anume capacitatea de a reduce livrările de gaze către Europa.

Citește și Vouchere de vacanţă 2023. Avertisment pentru 5 milioane de bugetari, în 3 zile se pot pierde toţi banii!

Reducerea  preţului gazelor naturale „este o veste excelentă pentru Europa şi demonstrează că majorarea importurilor de gaze lichefiate, precum şi reducerea cererii, a ajutat la reechilibrarea rapidă a pieţei europene după ce Rusia a închis robinetul”, spune Georg Zachmann, analist la think tank-ul Bruegel.

Preţurile reduse la gaze, înregistrate în prezent în Europa, nu declanşează o majorare a cererii industriale, care s-a redus semnificativ pe fondul exploziei costurilor cu energie

Citește și  Taxe mai mari dacă salariul minim pe economie creşte la 3.800 de lei. Simulare de calcul

„Distrugerea cererii este o expresie frumoasă pentru colapsul industriei. Din cauza preţurilor mari la energie în Europa, multe industrii, în special cele cu consum intensiv de gaze, fie au intrat în colaps fie s-au mutat în afara Europei. Acele industrii nu vor reveni, chiar dacă preţurile la energie au scăzut”, susţine Brenda Shaffer, analist la Global Energy Center din Washington.