Veste – șoc pentru cei care au în plan să cumpere sau să vândă apartamente. Apar noi reguli pe piața imobiliară

Lovitură puternică pentru care au în plan să cumpere sau să vândă apartamente. Coaliția de guvernare vrea să mărească taxele și impozitele, din 2023, pentru cei care cumpără sau vând locuințe.

29 iun. 2022, 10:15
Veste – șoc pentru cei care au în plan să cumpere sau să vândă apartamente. Apar noi reguli pe piața imobiliară

Această măsură a politicienilor are ca scop aducerea mai multor fonduri la bugetul de stat, dar va afecta drastic piața imobiliară.

Analiștii economici atrag atenția asupra măsurilor pe care guvernanții doresc să le aprobe din anul 2023. Dacă prevederile vor fi adoptate în perioada următoare, piața imobiliară va avea de suferit, taxele și impozitele urmând să fie mărite.

Așadar, începând cu anul viitor, e posibil ca locuințele care au o valoare mai mare de 450.000 de lei să aibă un TVA de 19%. Măsura vine după ce la începutul anului în curs, s-a decis aplicarea unui TVA de 5% pentru locuințele are au valoarea de până la 700.000 de lei.

„În acest moment, el (cumpărătorul, n.r.) ar plăti, la 100.000 de euro, 5.000 de euro TVA. În eventualitatea în care se schimbă înapoi acest plafon, la 450.000 de lei, acest client va trebui să plătească 119.000 de euro, adică 14.000 de euro suplimentar. În condiţiile în care, în mai toate precontractele, preţul este prevăzut ca fiind preţul net plus TVA, TVA-ul în vigoare la data semnării contractului final”, a declarat Daniel Tudor, antreprenor în imobiliare, potrivit Observator.

În cazul în care măsura coaliției de guvernare va fi aprobată, tranzacțiile de pe piața imobiliară vor scădea drastic și vor amplifica posibilă criză economică ce va avea loc.

„Cât de mulţi bani se vor strânge (la bugetul de stat, n.r.), aici e foarte discutabil. Dacă va veni o criză economică, aşa cum ne aşteptăm peste câteva luni, una dureroasă, istorică, probabil nu se vor strânge acei bani, întrucât se vor reduce tranzacţiile de vânzare”, a spus Adrian Benţa, analist fiscal.

Citește și Căldura din apartamentele bucureştenilor va lipsi şi iarna viitoare. Nicuşor Dan dă vina pe războiul din Ucraina

Citește și De ce creşte peste noapte preţul apartamentelor din Cluj. „A doua zi era mai scump cu 13.000 de euro”


loading...