Veste tristă pentru fondatorul WikiLeaks: Julian Assange va fi extrădat în Statele Unite. Îl aşteaptă 175 de închisoare

Marea Britanie îl va extrăda pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, în Statele Unite pentru a fi judecat pentru spionaj, potrivit declaraţiilor Secretarului de Stat american Mike Pompeo, a informat, duminică, cotidianul ecuadorian El Universo.  

22 iul. 2019, 07:55
Veste tristă pentru fondatorul WikiLeaks: Julian Assange va fi extrădat în Statele Unite. Îl aşteaptă 175 de închisoare

„Noi am trimis deja o cerere (de extrădare, n.r.) în Statele Unite, unde Assange este urmărit în justiţie”, a precizat Pompeo.

„Nu pot să fac mai multe comentarii, însă guvernul meu crede că este important faptul că acest bărbat prezintă un risc pentru întreaga lume, punând inclusiv militarii americani în pericol  şi trebuie sancţionat de justiţie”, a mai spus Secretarul de Stat american care a discutat cu preşedintele Lenin Moreno, în urma unei vizite în Ecuador.

În urmă cu o săptămână, ministrul de Stat britanic pentru Europa şi cele două Americi, Alan Duncan, a dat asigurări la rândul său că Assange nu va fi extrădat în vreo ţară în care se aplică pedeapsa cu moarte pentru astfel de cazuri, potrivit Belga.

Assange a fost acuzat de spionaj de către Statele Unite care au cerut extrădarea sa.  Audierile privind studiere3a cererii vor fi deschisela sfârşitul lunii februarie 2010, în Regatul Unit.

Justiţia federală americană autorizează pedeapsa cu moartea pentru crime pasibile de pedeapsa cu moartea, incliusiv faptele de spionaj, potrivit siteului specializar Death Penalty Information Center.

SUA au reţinut 18 capete de inculpare împotriva lui Assange, iar cumulul de pedepselor ar cumula 175 de ani de închisoare, potrivit legilor americane.