Vestea-bombă pentru angajați! Românii ar putea lucra doar patru zile pe săptămână! Legea care ar putea schimba tot!

Vin vești bune pentru angajații din România. În Parlament este pus în dezbatere publică un proiect de lege care spune că românii ar putea avea trei zile de odihnă și ar munci patru zile pe săptămână.

07 mart. 2022, 11:28
Vestea-bombă pentru angajați! Românii ar putea lucra doar patru zile pe săptămână! Legea care ar putea schimba tot!

Vestea-bombă pentru angajați! Singura diferență ar fi că în timpul săptămânii s-ar munci zece ore în loc de opt, așa cum este acum recomandat, pentru a putea suplini numărul de 40 de ore, câte sunt atribuite într-o săptămână.

Vestea-bombă pentru angajați! Românii ar putea lucra doar patru zile pe săptămână! Legea care ar putea schimba tot!

Un proiect de lege a fost depus  în dezbatere publică în acest sens. Documentul  prevede ca România să treacă la săptămâna de muncă de patru zile, practică ce este întâlnită deja în mai mule țări.

„Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână”, arată modificările aduse alin (1) al art. 112 din Codul Muncii.

„Dacă, per total, programul companiei va rămâne de cinci zile pe săptămână, dar niciun angajat nu va munci mai mult de patru zile, rezultă că patronul trebuie să facă noi angajari. Aşadar, s-ar crea mai multe locuri de muncă, cu condiţia ca patronul să aibă cu ce să plătească noii angajaţi. Partea proastă este că, cel mai probabil produsele ar deveni mai scumpe, dar mai mulţi angajaţi înseamnă un consum mai mare în economie.

Citește și: Zile libere plătite pentru părinţi pe durata suspendării cursurilor. Condiţii speciale pentru angajaţii MapN, MAI şi din Sănătate
Tot acolo, mai este notat că, „după ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere”. De asemenea, mai este scris că „la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, se arată în nota de fundamentare.

Citește și: Toţi elevii revin de luni la cursuri. Vacanțe și zile libere pentru elevi în 2022. Calendarul examenelor naţionale Bacalaureat 2022 şi Evaluare Naţională 2022