Vestea momentului pentru pensionarii din România! Vor primi până la 1.000 de lei din partea statului

Pensionarii primesc și o veste bună în această perioadă. Cei care au venituri sub 3.000 de lei vor beneficia de un ajutor financiar între 600 și 1.000 de lei din partea statului, potrivit unui proiect de ordonanță pe care Guvernul ar urma să-l adopte luna aceasta.

03 dec. 2022, 17:40
Vestea momentului pentru pensionarii din România! Vor primi până la 1.000 de lei din partea statului

Proiectul de OUG pus în dezbatere de cei de la Finanțe prevede un ajutor financiar acordat pensionarilor sistemului public de pensii, celor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei. Cuantumul va fi diferit, totul depinde de cât de mici sunt veniturile.

Iată care e schema propusă:

a) în cuantum de 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
b) în cuantum de 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
c) în cuantum de 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Ajutor financiar consistent pentru pensionari din partea statului

În proiect e preciza nivelul „veniturilor”, nu doar al celor din pensii. Acest lucru înseamnă că vor fi luate în calcul și alte venituri, pe lângă pensii, la încadrarea pentru ajutor. Se ține cont și de eventualele venituri din salarii și din indemnizația socială pentru pensionari.

Însă, nu e trecut nimic legat de activitățile independente sau chirii, dividende ori drepturi de autor. Așa că putem deduce că ele nu vor fi luate în calcul.

Bnaii nu vor fi acordați deodată, ci în două tranșe, în lunile ianuarie și octombrie:

  • în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
  • în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
  • în cuantum de 300 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Banii vor fi acordați prin intermediul caselor de pensii și nu se vor lua în calcul la stabilirea plafonului prevăzut prin HG nr. 186/2009 – compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor. Tototdată, acest venit nu va putea fi executat silit prin poprire, conform avocatnet.ro.

Pentru ca toate cele precizate anterior să fie aplicate, proiectul de OUG trebuie să fie mai întâi adoptat de către Guvern și publicat în Monitorul Oficial