Vestele Galbene, „actul 11” de proteste

”Vestele galbene” - în rândul cărora există disensiuni cu privire la oportunitatea de a prezenta o listă de candidaţi în alegerile europene - au început să se mobilizeze din nou, sâmbătă, la zece zile după deschiderea marii dezbateri naţionale menită să soluţioneze această criză socială fără precedent.

26 ian. 2019, 12:31
Vestele Galbene, „actul 11” de proteste

”Vestele galbene” se mobilizează în ”actul 11”, în pofida unor disensiuni cu privire la oportunitatea de a prezenta o listă de candidaţi în alegerile europene

Să rămână vizibile şi să fie auzite în stradă – este provocarea ”vestelor galbene”, în contextul în care Guvernul încearcă de zece zile să canalizeze furia în reuniuni ale unor dezbateri cetăţeneşti, peste 1.500 înregistrate vineri pe site-ul granddebat.fr.

Sâmbătă dimineaţa, aproximativ 150 de ”veste galbene” s-au adunat pe Champs-Élysées.

Un electrician de la Paris, Bechir Mahroug, în vârstă de 42 de ani, a revenit a 11-a oară la rând, pentru că ”nu s-a mişcat nimic”. ”Vrem o creştere a Smic şi nu ne vom opri până nu o vom obţine”, dă el asigurări. El spune că trăieşte ”bine”, dar ”manifestează pentru pensionari, profesori…”. ”Vom reveni în fiecare weekend”, pentru că listele pentru europene sunt o ”diversiune” în opinia sa, potrivit news.ro.

Citeşte şi Vestele Galbene din Franţa participă la alegerile europarlamentare

În contextul în care mai multe sondaje de opinie îl creditează pe Emmanuel Macron cu o creştere a popularităţii, rândurile ”vestelor galbene” sunt gajate de noi certuri interne, după ruptura între cele doup figuri  ale mişcării – Éric Drouet şi Priscillia Ludosky.

Astfel, anunţarea miercuri de către ”vestele galbene” Ingrid Levavasseur şi Hayk Shahinyan a unei liste ”Adunarea iniţiativei cetăţeneşti” (RIC) în alegerile europene din mai a semănat disensiuni, potrivit news.ro.

Pe Champs-Élysées, un pensionar, Marc, în vârstă de 64 de ani, care lucra în climatizare, a participat la primele nouă sâmbete de mobilizare, însă nu şi la cea de săptămâna trecută. El a venit de la Garges-lès-Gonesse (Val-d’Oise) sâmbătă, pentru că politizarea mişcării îl sperie. ”Ne dispersăm, ar fi trebuit să rămânem grupaţi”. ”Dar, din moment ce venim aici şi îi speriem la rândul nostru, va merge”, dă el asigurări.