Vestele Galbene, Macron a vorbit despre morţii de la începutul crizei: În cele mai multe cazuri au fost victimele prostiei umane

Preşedintele Emmanuel Macron a deplâns luni, la Cairo, că 11 persoane şi-au pierdut viaţa de la începutul crizei sociale a Vestelor Galbene în Franţa, însă a subliniat că niciuna nu a fost victimă a forţelor de ordine.

28 ian. 2019, 17:47
Vestele Galbene, Macron a vorbit despre morţii de la începutul crizei: În cele mai multe cazuri au fost victimele prostiei umane

Regret că 11 dintre concetăţenii noştri şi-au pierdut viaţa în timpul acestei crize (…). În cele mai multe cazuri ei şi-au pierdut viaţa din cauza prostiei umane, însă niciunul dintre ei nu a fost victima forţelor de ordine„, a declarat şeful statului francez în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi.

De la jumătatea lunii noiembrie, zeci de mii de persoane au protestat în Franţa împotriva politicilor sociale şi fiscale ale preşedintelui Macron. Aceste demonstraţii au fost deseori marcate de ciocniri violente cu forţele de ordine.

Citeşte şi Noi mişcări de stradă la Paris, „Fularele Roşii” s-au ridicat împotriva „Vestelor Galbene”. Marş prin ploaie în capitala Franţei VIDEO

Ceea ce trăieşte Franţa de câteva săptămâni este fără precedent şi vreau să salut profesionalismul forţelor de ordine în acest context„, a adăugat Macron, răspunzând întrebării unui jurnalist egiptean în legătură cu manifestaţiile din ultimele două luni din Franţa şi respectarea drepturilor omului de către autorităţile franceze.

În Franţa, este permisă libera exprimare (…). În Franţa, putem spune totul. Uneori spunem multe chiar împotriva ţării şi regret acest lucru„, a mai afirmat Macron, adăugând că aceasta este ‘forţa democraţiei’.

În timpul demonstraţiilor Vestelor Galbene, care ‘nu au fost niciodată interzise, indivizi, huligani, extremişti (…) au comis uneori cele mai grave abuzuri, au vandalizat magazine, clădiri publice, şi au comis acte de violenţă împotriva forţelor de ordine sau a altor persoane‘, a adăugat el.

Ei au fost arestaţi în mod legitim. Nu au fost arestaţi pentru că au spus ceva. Nu au fost arestaţi pentru că au crezut ceva. Au fost arestaţi pentru că au distrus, pentru că au atacat alţi cetăţeni sau alte instituţii„, a mai spus Macron.


loading...