Veşti bune. Anumiţi pensionari se vor putea angaja. Ce salarii vor primi

Veste neașteptată pentru pensionari! Mai multe categorii de pensionari vor fi angajate de firmele din mediul privat cu cifră mare de afaceri. Companiile care nu se vor supune, vor primi amenzi ce pot depăși 12.000 de lei.

20 feb. 2019, 08:46
Veşti bune. Anumiţi pensionari se vor putea angaja. Ce salarii vor primi

Mai multe categorii de pensionari se vor putea angaja, conform unei inițiative legislative a cetățenilor, aflată la începutul parcursului legislativ, respectiv publicată recent în Monitorul Oficial, scrie adevărul.ro.

Citeşte şi Pensionari disperaţi: au rămas fără banii cotizaţi la o casă de ajutor reciproc

După publicarea în Monitorul Oficial, inițiativa legislativă a cetățenilor are nevoie, pentru a putea fi pusă în aplicare, de cel puțin 100.000 de semnături ale unor cetățeni cu drept de vot, de un vot favorabil în Parlament, de acordul președintelui și de publicarea în Monitorul Oficial.

„Societăţile comerciale cu capital privat, care la finalul anului 2018 au avut o cifră de afaceri de 5.000.000 lei, au obligaţia să angajeze cu contract individual de muncă cel puţin 1 (o) persoană cu titlul de consilier în domeniile de expertiză ale Societăţii şi să-i plătească salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată”, se spune în inițiativa legislativă.

Dacă va fi pusă în aplicare, persoanele care doresc să devină consilieri vor fi nevoite să prezinte un dosar a experienței profesionale a pensionarului, ce trebuie de fie de minim 30 de ani, precum și principalele realizări profesionale.

Iniţiativa cetăţenească stabileşte şi modul în care vor fi sancţionate firmele care nu vor respecta această nouă obligaţie. Mai exact, în acest caz, firmele private vor putea fi sancţionate cu „o amendă echivalentă a 6 salarii minime brute pe economie”. Asta înseamnă că, ţinând cont de nivelul salariului minim din acest an (2.080 de lei), firmele vor putea primi amenzi de peste 12.000 de lei.

Atenţie! Prevederile iniţiativei cetăţeneşti privind valorificarea experienţei profesionale acumulată de persoanele de vârsta a III-a prin angajarea în sectorul privat NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, iniţiatorii trebuie să strângă 100.000 de semnături pentru susţinerea ei, iar documentul trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.