VEŞTI BUNE de la Marie Curie. Un alt bebeluş a fost externat

Veşti bune vin de la Spitalul "Marie Curie" din Capitală. Cel mai mare pacient internat cu sindromul hemolitic a fost externat, informează România TV. Șapte copii rămân în continuare internați la spital, dintre aceștia trei la Terapie Intensivă în stare staționară, alți patru la Nefrologie în stare bună.

18 feb. 2016, 08:48
VEŞTI BUNE de la Marie Curie. Un alt bebeluş a fost externat

Medicii de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală au veşti bune. Un bebeluş a fost externat, iar ceilalţi bebeluşi dau semne de îmbunătăţire a stării de sănătate.

De cealaltă parte, medicii români primesc noi ajutoare în ancheta privind cazul bebeluşilor din Argeş. O echipă de experţi din Suedia este aşteptată joi la Bucureşti. Specialiştii vor contribui la anchetă şi îi vor ajuta pe epidemiologii români să stabilească ce i-a îmbolnăvit pe bebeluşi. 

Starea copiilor este mai bună. La ora actuală, mai sunt şapte copii internati cu diagnosticul de sindrom hemolitic-uremic, dintre care trei sunt pe TI în stare staţionară, cu dializă, nu mai rău decât erau ieri (miercuri). Ceilalţi patru, care sunt pe Secţia de Nefrologie, doi au încă acest tratament cu dializă peritoneală, iar ceilalţi doi sunt fără dializă, în stare bună. Aş putea să spun din ce în ce mai bună de la o zi la alta. Momentul externării e foarte important, dar se leagă de mai multe lucruri: de felul în care au înţeles părinţii cum să urmărească această boală în convalescenţă acasă, se mai leagă de curajul pe care îl au aceşti părinţi de a-şi îngriji copilul acasă. Pregătim terenul în sensul în care să existe o complianţă între medici şi dumnealor, părinţii. Această boală va fi urmărită multă vreme de acum încolo. Pentru unii dintre ei, un an de acum încolo„, a declarat Mihaela Bălgrădean, şeful Secției de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie”.

Mihaela Bălgrădean a spus că cei doi copii externați marți sunt așteptați la control în cursul zilei de joi sau vineri.

Cei care au fost externați sunt chemați foarte repede la control, chiar îi așteptăm azi sau mâine, nu ne gândim la complicații, dar vrem să vedem cum suportă starea la domiciliu, cum au început să se alimenteze la domiciliu și cum să își petreacă viața de zi cu zi acasă la ei. Cei care au fost externați au regimuri alimentare. În momentul în care pleacă de la noi sigur echilibrați, vindecați, în convalescență, după această boală, cele mai importante reguli se leagă de alimentație, care, în general, se adresează ca și oricărei alte boli digestive și desigur se leagă de complicațiile pe care ei le-au avut. Adică dacă a fost vorba de o anemie severă. Știți că toți au anemie severă, tratament cu fier, susținătoare metabolice. Fiecare are tratamentul lui foarte personalizat„, a menționat medicul.

Potrivit acesteia, la Spitalul „Marie Curie” nu au mai fost internați copii cu sindrom hemolitic-uremic în afară de cei care sunt tratați în prezent în unitatea medicală.

Întrebată dacă vor mai fi transferați copii din Argeș la București, Bălgrădean a spus că numai în condițiile în care medicii de acolo se vor confrunta cu anumite complicații.

În această boală diagnosticul este eminamente clinic. Deci colegii și noi am învățat să recunoaștem semnele bolii și să ne dăm seama că avem de-a face cu o asemenea complicație severă încă după primele semne de gravitate. (…) Este greu să folosim cuvântul mizerie, eu am spus întotdeauna că lucrurile acestea s-ar traduce mai aproape prin faptul că oamenii sunt ocupați, au tot felul de preocupări și că la un moment dat anumite lucruri legate chiar de igienă scapă unei atenții mai aprofundate, mai punctate. De aici până să folosim cuvântul mizerie mi se pare greu„, a adăugat șeful secției de Nefrologie de la „Marie Curie”.

Bălgrădean a cerut presei să nu mai facă legătura între vaccinări și sindromul hemolitic-uremic, întrucât nu este vorba de o etiologie virală. „Nu mai faceți legături între vaccinări și această boală și nu faceți legături între rotavirus și această boală. Etiologia nu este aceasta, nu este o etiologie virală„, a susținut aceasta.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii, primul răspuns în cazul bebeluşilor din Argeş: Boala, provocată de o bacterie din materii fecale