Veşti bune pentru 5 milioane de pensionari. Cu cât au crescut veniturile, anunţ oficial de la INS

Pensia medie lunară a crescut în ultima parte a anului trecut cu 0,5%, anunţă INS. Din ianuarie, au intrat majorările impiuse prin OUG de Guvernul Ciucă.

16 mart. 2023, 10:35
Veşti bune pentru 5 milioane de pensionari. Cu cât au crescut veniturile, anunţ oficial de la INS

Conform INS, în trimestrul IV din 2022, numărul mediu de pensionari a fost de 4.992.000 de persoane, în scădere cu 4 mii faţă de trimestrul III din 2022. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.604.000 de persoane, în creṣtere cu o mie faṭă de trimestrul precedent.

Comparativ cu trimestrul IV al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 66 mii persoane, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 39 mii persoane.

EXCLUSIV| Marius Budăi, anunț de ultimă oră despre pensionarea femeilor în România: ”Dacă îi prelungești vârsta de pensie îi interzici dreptul la pensie”

Pensia medie lunară, determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de casele de pensii, a fost de 1866 lei, în creṣtere cu 0,5% faṭă de trimestrul precedent, potrivit INS.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.778 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 49,0% (comparativ cu 51,6% în trimestrul precedent).

Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cu 11,1% , respectiv cu 10,6%.

INS arată că pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,2% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,8%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,2%.

Pensii 2023. Se recalculează pensiile, de ce documente e nevoie pentru a-ţi aduce poştaşul mai mulţi bani acasă

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, respectiv la 14 la 10 în judeṭul Vaslui.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 956 de lei (1409 lei în judeţul Botoṣani, 1421 lei în judeṭul Giurgiu, 1425 lei în judeṭul Vrancea faţă de 2365 lei în judeṭul Hunedoara, 2254 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 2085 lei în judeṭul Braṣov).