Veşti bune pentru aceşti români! Se dau ZILE LIBERE PLĂTITE în aceste condiţii

Anunţ important pentru români. Se dau zile libere plătite de la stat pentru aceşti români, în anumite condiţii. Proiectul a fost depus recent la Senat.

26 iun. 2019, 07:14
Veşti bune pentru aceşti români! Se dau ZILE LIBERE PLĂTITE în aceste condiţii

Un proiect interesant a fost depus recent la Senat iar acum își așteaptă votul, este vorba despre o propunere legislativă care are în vedere acordarea unor zile libere plătite celor care au copii. Mai exact, aceștia ar putea primi zile libere legale în momentul în care școlile sunt închise din varii motive, cum ar fi vremea nefavorabilă sau alte motive obiective.

ZILE LIBERE. Când s-a stabilit următoarea zi liberă după Rusalii. Compensaţii pentru cei care lucrează 

Așadar, dacă această propunere de lege va trece, părinții nu vor mai trebui să-și facă probleme în momentul în care unitățile școlare sunt închise temporar. În momentul de față proiectul de lege a fost depus la Senat. Pentru a intră în vigoare și a începe să producă efecte este necesar votul favorabil al Parlamentului, promulgarea de către președintele țării și publicarea în Monitorul Oficial, scrie manager.ro.

Desigur că vor fi invocate motive serioase pentru că acești salariați să poate beneficia de acele zile libere. Vorbim despre situații de urgență care nu permit desfășurarea normală a cursurilor ( vreme nefavorabilă, incendii, boli, etc), se arată în proiectul de lege.

Care sunt părinții și implicit, salariații care ar putea beneficia de zile libere plătite, în acest context?

Vorbim despre toți cei care au copii cu vârste de până la 12 ani, iar părinții vor fi plătiți normal în acele zile libere acordate de către statul român. Părinții vor putea beneficia la cerere de aceste zile libere plătite, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediul privat și indiferent de locul lor de muncă.

Este de menționat că aceste zile libere vor fi acordate părinților în baza unei declarații pe propria răspundere a unuia dintre aceștia, dar care va fi semnată de amândoi părinții în cauza. Cum era de bănuit, doar unul dintre părinți va beneficia de aceste zile libere acordate de stat, pentru a stă cu copiii în timpul suspendării cursurilor.

În anul 2020, există 15 zile libere declarate prin lege, până în momentul de față. Doar 11 zile pică în cursul săptămânii, iar restul de 4 sunt în zile de în weekend.

În comparație cu alte state ale Uniunii Europene, România are mai puține zile libere legale, așa că această chestiune va fi rezolvată pe viitor. Alte țări au și 17 sau 18 zile libere pe an ( Belgia, Lituania și Cipru), așa că România va trebui să ajungă la acest nivel, în curând.