VEŞTI BUNE pentru Cotabiţă: Poate SCAPA de traheostomă

Cu o evoluţie spectaculoasă, cântăreţul Gabriel Cotabiţă s-a recuperat rapid, în ciuda faptului că, pe 8 mai, când a fost internat la Spitalul Floreasca, starea lui era foarte gravă, fiind în comă. Eforturile medicilor şi dorinţa de viaţă a pacientului au dat roade şi, în curând, artistul va scăpa de dispozitivul care îl ajută să respire.

10 iun. 2015, 21:57
VEŞTI BUNE pentru Cotabiţă: Poate SCAPA de traheostomă

În ultimele zile, artistul se simte din ce în ce mai bine, medicii care îl îngrijesc şi familia bucurându-se de evoluția survenită în starea de sănătate a acestuia: e conştient, se hrăneşte, interacţionează şi respiră singur, scrie ziarulring.ro .

„Înainte de a reîncepe alimentaţia, i s-a evaluat, sigur, riscul de aspiraţie. Poate că deglutiţia e puţin mai dificilă, dar nu e imposibilă. Mănâncă fără probleme şi cu traheostomă. Calea digestivă nu are nicio legătură cu traheea. Un om care e conştient, care se alimentează, care nu mai are probleme de suport ventilator nu mai necesită acea «stomă». Dar probabil că medicii de acolo ştiu mai bine de ce o ţin încă, însă, după părerea mea, Cotabiţă scapă curând de traheostomă”, ne-a explicat conf. dr. Tudor Ciuhodaru, specialist în medicină de urgenţă şi toxicologie la Spitalul „Sf. Ioan” din Iaşi.

Comunicat oficial. Starea lui GABRIEL COTABIŢĂ se îmbunătăţeşte: „Este conştient şi respiră spontan”

„Orificiul traheostomei îl poţi acoperi şi cu mâna, dacă e nevoie, sau cu un dop special şi poţi vorbi fără probleme, pe cale aeriană normală, folosindu-ţi corzile vocale. Nu au legătură cele două, traheostomia şi vorbitul. Nu cred că sunt probleme de fonaţie”, spune conf. dr. Ciuhodaru. În ceea ce priveşte folosirea fiziologică a traheostomei, dacă nu există edem semnificativ, va trece destul de mult aer pe lângă acel tub şi corzile vocale. Astfel, pacientul prinde curaj şi se stabileşte fluxul normal de aer pe lângă trahee şi se poate renunţa la traheostomă.