Veşti bune pentru economia zonei euro: inflaţia şi PIB-ul cresc iar şomajul scade

Rata anuală a inflației în zona euro a urcat până la 1,8% în luna ianuarie 2017, de la 1,1% în luna decembrie 2016, arată o estimare preliminară publicată marți de Oficiul european de statistică (Eurostat), transmite AFP.

31 ian. 2017, 10:57
Veşti bune pentru economia zonei euro: inflaţia şi PIB-ul cresc iar şomajul scade

De asemenea, Eurostat a anunțat că în ultimul trimestru al anului trecut economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări de 0,5%, în timp ce rata șomajului în zona euro a coborât la 9,6% în luna decembrie 2016, cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani și jumătate.

În ceea ce privește inflația, este vorba de cea mai ridicată rată anuală a inflației înregistrată de zona euro în ultimii patru ani. În plus, este și pentru prima dată în ultimii ani când inflația în zona euro se apropie de obiectivul țintă avut în vedere de Banca Centrală Europeană, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. La fel ca și în luna decembrie 2016, Eurostat informează că în luna ianuarie 2017 cele mai semnificative majorări de prețuri în zona euro s-au înregistrat la energie, cu o creștere anuală de 8,1%, după un avans anual de 2,6% în luna decembrie, urmate de prețurile la alimente, alcool și țigări, care au crescut cu 1,7%, față de un avans de 1,2% în luna decembrie, și servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,2%.

De asemenea, Eurostat a informat marți că în luna decembrie 2016 comparativ cu luna noiembrie 2016, rata șomajului în zona euro a scăzut până la 9,6%, de la 9,7%, în timp ce în Uniunea Europeană rata șomajului a rămas stabilă la 8,2%. În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale șomajului s-au înregistrat în Grecia (23% în luna octombrie 2016) și Spania (18,3%). La polul opus se situează Cehia, cu o rată a șomajului de 3,5%, și Germania, cu o rată a șomajului de 3,9%. România se situează sub media din UE, cu o rată a șomajului de 5,5%. Comparativ cu situația din luna iulie 2015, rata șomajului a scăzut în 24 de state membre, inclusiv în România, și a crescut doar în Cipru, Italia, Estonia și Danemarca.

O altă veste bună venită de la Eurostat este accelerarea ritmului de creștere a economiei zonei euro la finele lui 2016. Stimulat de achizițiile de active demarate de BCE precum și de deprecierea monedei euro care a ajutat exporturile, Produsul Intern Brut al zonei euro a crescut cu 0,5% în trimestrul patru 2016 comparativ cu trimestrul al treilea și cu 1,8% comparativ cu perioada similară a lui 2015. Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul zonei euro a crescut cu 1,7% comparativ cu un avans de 1,6% pentru economia SUA, fiind pentru prima dată după criza din 2008 când economia zonei euro înregistrează o creștere mai rapidă decât prima economie mondială.