Veşti bune pentru elevi şi studenţi. Stimulent financiar de 250 de lei lunar pe perioada vacanţei de vară

Angajatorii pot beneficia de un stimulent financiar lunar pentru fiecare elev și student angajat pe perioada vacanței. Stimulentul se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare pe an pentru fiecare elev și student pentru care s-a încheiat un contract individual de muncă.

24 iun. 2019, 05:54
Veşti bune pentru elevi şi studenţi. Stimulent financiar de 250 de lei lunar pe perioada vacanţei de vară

Cei care angajează elevi și studenți pe timpul vacanței pot beneficia de un stimulent financiar lunar, potrivit unui comunicat de presă publicat recent de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANFOM). Stimulentul este în valoare de 250 de lei și este asigurat din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Diferența dintre stimulentul lunar primit și salariul efectiv realizat de elev sau student va fi suportat de către angajator, din fondurile proprii.

VACANŢA DE VARĂ 2019 se scurtează. CALENDAR an şcolar 2019-2020

Stimulentul se acordă celor care angajează elevi sau studenți în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată sau a unui contract de muncă temporară. Contractele trebuie încheiate pe o perioadă egală sau mai mică decât durata vacanței și se acordă doar acelora care au angajat elevii/studenții după începerea vacanței.

De asemenea, cei care angajează elevi pe durata vacanței trebuie să țină cont de faptul că în cazul minorilor (sub 18 ani) se poate încheia contract individual de muncă cu durata timpului de maximum șase ore pe zi și 30 de ore pe săptămână, conform prevederilor din Codul muncii. Acest contract se consideră cu normă întreagă pentru minori, ei neputând lucra mai mult de atât, conform legii.

Stimulentul financiar se acordă doar la cererea angajatorului, în baza anumitor documente pe care trebuie să le depună la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București. Printre aceste documente trebuie să fie o adeverință eliberată de instituția de învățământ care să ateste că persoana este elev/student în respectiva instituție, o copie după actul de identitate al elevului sau studentului și o declarație pe proprie răspundere a angajatorului. Poți găsi lista completă cu actele necesare pe site-ul oficial al ANOFM.

Angajatorii care doresc să beneficieze de acest stimulent financiar de 250 de lei trebuie să încheie o convenție cu agenția pentru ocuparea forței de muncă locală în termen de 30 de zile de la data angajării respectivilor elevi/studenți.

Angajatorii trebuie să aibă în vedere că dacă au angajat elevi sau studenți înainte de începerea vacanței sau dacă au mai beneficiat de stimulent pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic nu mai pot accesa stimulentul financiar.