Vești bune pentru elevi! Statul vrea să acorde mai mulți bani pentru această categorie de școlari

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunțat vineri că sistemul de acordare al vouchelor educaționale va fi modificat anul viitor și că suma acordată elevilor ar putea crește de la 500 de lei, cât este acum, la 750 de lei.

25 nov. 2022, 19:14
Vești bune pentru elevi! Statul vrea să acorde mai mulți bani pentru această categorie de școlari

Vești bune pentru elevi! Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunțat vineri că sistemul de acordare al vouchelor educaționale va fi modificat anul viitor și că suma acordată elevilor ar putea crește de la 500 de lei, cât este acum, la 750 de lei.

Citește și Vești bune pentru elevi! Alocația va fi dublată, cine va beneficia de bani mai mulţi

Deși anul școlar a început de câteva luni bune, voucherele în valoare de 500 de lei, acordate elevilor din medii defavorizate, pentru rechizite, îmbrăcăminte și alte costuri nu au ajuns încă la toți beneficiarii, însă ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene  spune că acestea ar trebui să ajungă în decursul săptămânii următoare.

Astfel, 190.000 de copii din medii defavorizate vor primi săptămâna viitoare tichetele educaționale restante, iar în luna februarie a anului 2023, încă 55.000 de elevi vor beneficia de acest ajutor, a transmis ministrul Boloș.

Elevii din mediile vulnerabile vor primi mai mulți bani pentru rechizite

Marcel Boloș a anunțat că mecanismul de acordare a voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile va fi schimbat din anul școlar 2023-2024 și că pe lângă creșterea valorii voucherelor de la 500 la 750 de lei, va fi introdusă și o platformă specială care să ușureze procedura de ridicare a acestora.

„Schimbăm mecanismul în totalitate. Va fi cu o platformă dedicată. Cu inspectoratele școlare merge extraordinar de greu toată procedura. Și noi trebuia să le avem date înainte de începerea anului școlar, ca să se poată cumpăra rechizitele, și în august cumva să virăm acei bani pentru toți beneficiarii”, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, la Observator.

Mai mult, ministrul a transmis că acordarea următoarei tranșe de vouchere în 2023 va avea loc mai devreme, în luna august, înainte de începerea noului an școlar.

„Lucrăm la un mecanism nou care va presupune ca, înainte de începerea anului școlar, să facem aceste viramente și să regândim, pentru că a crescut semnificativ numărul beneficiarilor acestui program, care este foarte așteptat de părinți și de către elevi. Vrem să le introducem inclusiv cumpărarea de carte, să-și poată cumpăra și cărți, poate chiar să creștem valoarea voucherului de la 500 la 750 de lei, să introducem mai multe facilități pentru a sprijini începutul de an școlar, cu hăinuțe, rechizite școlare, ghiozdan, cărți și tot ce le mai trebuie pentru parcursul educațional”, a afirmat Marcel Boloș.

De asemenea, ministrul a mai anunțat că va fi implementată o platformă online pentru verificarea veniturile beneficiarilor, în concordanță cu datele ANAF, astfel că nu va mai fi nevoie de adeverința de venit.

„Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Listele de beneficiari încercăm să le generăm fără să mai umble după adeverințele de venit. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie, să încercăm prin aceste baze de date – de la Finanțe și de la Ministerul Educației – să scoatem lista de beneficiari, cum am procedat la voucherele sociale când trebuie să depună nimeni cerere”, a explicat ministrul.

Citește și Veşti bune pentru elevi. Vacanţa de Crăciun s-ar putea prelungi până pe 9 ianuarie