Vești bune pentru fermieri la final de an. Guvernul prelungește subvenția la motorină până în decembrie 2026

Fermierii care au accesat schema de ajutor de stat privind reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură primesc vești bune la final de an. Guvernul va prelungi perioada de aplicare a acesteia pentru încă trei ani.

20 nov. 2023, 09:24
Vești bune pentru fermieri la final de an. Guvernul prelungește subvenția la motorină până în decembrie 2026
Vești bune pentru fermieri! APIA anunță subvenții-bonus. Iată ce trebuie să faci ca să obții acești bani

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor HG 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură. Astfel, subvenția pentru motorină va putea fi acordată fermierilor încă trei ani de acum încolo, până la data de 31 decembrie 2026.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014, începând cu anul 2015 se aplică schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, potrivit agro-tv.ro.

„În contextul general dificil al ultimilor ani agricoli, datorat atât creșterii accentuate aprețurilor la toate input-urile agricole urmare situației geo-economice dificile din zonă, cât și a incidentelor de mediu manifestate, fiind de notorietate că fermierii s-au confruntat cu un deficit de apă major după doi ani de secetă, este necesar ca fermierii să fie susținuți în continuare în sensul reducerii costurilor de producţie şi implicit a creșterii rentabilităţii activităţilor agricole”, se arată în nota de fundamentare a noului act normativ.

Citește și: Amenda uriaşă pe care pot să primească românii care taie porcul în curte și vând apoi carnea. Greșeala pe care o fac mulți gospodari

Reprezentanții MADR susțin că potrivit tehnologiilor cadru din sectorul vegetal, ponderea cheltuielilor cu motorina este între 19 și 30% din totalul cheltuielilor cu inputurile pe hectar și între 40 și 59% din cheltuielile totale pentru realizarea tehnologiei unei culturi.

Citește și: Producţia de carne de vită românească, în pericol. Producătorii autohtoni nu mai fac faţă, 70% din carnea de pe piaţă este din import

„Bunul mers al sectorului agricol depinde de continuitate și stabilitate, pentru a se asigura păstrarea unor costuri de producție în limite sustenabile, iar prețul motorinei utilizate în agricultură reprezită o componentă semnificativă a acestor costuri. (…) În acest context, având în vedere particularitățile sectorului agricol și diversele provocări la care trebuie să facă față în prezent, precum și momentul politic și situația de conflict la granița de est a României, dar și tendințele de creștere a prețului petrolului pe burse, fermierii din România sunt puși într-o situație de vulnerabilitate pe piață, datorită costurilor de producție ridicate, care conduc către o producție obținută în condiții de eficiență economică minimă sau chiar cu pierderi. Față de această situație, este absolut necesar să se continue aplicarea schemei de ajutor de stat prin care se reduc costurile de producție ale fermierilor prin reducerea accizei la motorina utilizată la lucrări mecanice în agricultură și rambursarea sumelor aferente către fermieri”, se mai arată în document.