Veşti bune pentru mii de români! Se dă concediu de până la un an de zile şi o indemnizaţie lunară de 1.700 de lei

Mii de români ar putea să beneficieze de un concediu special, dar și de o indemnizație în valoare de 1.700 de lei, în cazul în care îndeplinesc niște condiții.

22 ian. 2019, 06:59

Aceste măsuri sunt valabile pentru persoanele care aleg să adopte copii. Astfel, salariații, dar și persoanele care obțin venituri din activități independente ori agricole pot să beneficieze de concediu de acomodare de până la un an de zile, dar și de o indemnizație. 

Conform Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, persoana care adoptă un copil poate beneficia de concediul de acomodare și de o indemnizație lunară. Dacă e vorba de o adopție de către o familie, oricare din cei doi soți poate obține aceste beneficii.

Concediul de acomodare poate fi obținut pentru cel mult un an, urmând ca acesta să fie obținut în urma unei cereri a persoanei adoptatoare sau care urmează să adopte. La cerere, se va anexa documentul care atestă mutarea copilului la adoptator, certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare și dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activităţii, conform Avocatnet.ro. 

Pentru calcularea indemnizației de acomodare, se ține cont de indicatorul social de referință (ISR), indemnizația de acomodare având o valoare de 3,4 ISR. Valoarea unei astfel de unități fiind de 500 de lei, indemnizația, astfel, fiind 1.700 de lei.

Potrivit sursei citate, perioada concediului de acomodare este considerată vechime în muncă, în serviciu și în specialitate. În plus, perioada de concediu va fi asimilată și stagiului de cotizare pentru obţinerea indemnizaţiilor pentru concediile medicale, pentru obţinerea pensiei, a şomajului şi a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.