VEŞTI BUNE pentru părinţi. Bebeluşii vor fi TESTAŢI la naştere pentru deficienţe de auz

Din luna aprilie, toţi bebeluşii vor fi testaţi suplimentar în mod obligatoriu. Este vorba de teste pentru deficienţe de auz, informează România TV.

02 feb. 2015, 08:15
VEŞTI BUNE pentru părinţi. Bebeluşii vor fi TESTAŢI la naştere pentru deficienţe de auz

Din aprilie, toţi bebeluşii vor fi testaţi pentru deficienţe de auz. Screening-ul auzului la nou-născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă.

„Au fost propuneri ale ONG-urilor şi ale specialiştilor pentru un astfel de program naţional. Cauzele sunt foarte justificate pentru a crea un astfel de program. Este vorba de copiii nou-născuţi, aproximativ 200.000 de copii nou-născuţi, care vor intra în fiecare an în această testare de hipoacuzie la nou-născuţi. O astfel de testare este foarte importantă pentru că se pot depista din timp deficienţele şi pot fi mult mai bine îndrumaţi spre un tratament mult mai uşor pentru cei care prezintă astfel de afecţiuni, decât dacă ar fi descoperit mult mai târziu, când costurile ar fi mult mai mari, iar viaţa pacientului ar fi mult mai îngreunată”, a declarat, la România TV, Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Proiectul care s-a desfăşurat anul trecut nu a fost suficient. A fost doar un pas, iar acum vrem să îl extindem la tot ce înseamnă maternitate în România. E o chestiune care se practică în toate ţările civilizate din Uniunea Europeană”, a precizat ministrul.

Citeşte şi Nicolae Bănicioiu: În acest an implementăm mecanismul de feedback al pacientului