Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va primi salarii mai mari în 2024

Anul 2024 a venit printre altele și cu majorări ale salariilor românilor. Începând cu data de 1 ianuarie, firmele care au angajați plătiți cu salariul minim de cel puțin 24 de luni trebuie să le dea mai mulți bani.

02 ian. 2024, 08:17
Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va primi salarii mai mari în 2024
Categoria de persoane care va primi salarii mai mari în 2024

Categoria de persoane care va primi salarii mai mari în 2024. Potrivit Ordonanțe de Guvern (OUG 130/2021), de la 1 ianuarie 2024, românii care sunt plătiți de angajatori cu salariul minim de 24 de luni trebuie să primească un salariu de bază superior salariului de bază minim brut garantat în plată.

Citește și Șeful CNPP anunță ce pensii vor crește cel mai mult în 2024: ”Oamenii aceia au contribuit o perioadă lungă de timp, dar au avut salariul minim pe economie”

Categoria de persoane care va primi salarii mai mari în 2024

“Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut garantat în plată.

Se aplică pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, prevede Ordonanța de Guvern.

Astfel, în teorie, această măsură ar trebui să reducă numărul persoanelor care sunt încadrate cu salariul minim. În realitate însă, pentru că în OUG nu este menționată suma minimă cu care angajatorul poate mări salariile, această categorie de angajați s-ar putea trezi chiar și cu câțiva lei în plus.

Cine sunt bugetarii care nu vor avea salarii mărite în 2024

Guvernul a aprobat în luna decembrie a anului trecut proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează o serie de majorări salariale pentru angajaţii din învăţământ. Astfel, pentru învăţământul preuniversitar, în 2024 creşterile vor fi cuprinse între 19,4% şi 20,5%, iar pentru directori şi directori adjuncţi creşterea brută medie totală va fi de peste 36%. Pentru universitar, majorările vor fi cuprinse între 15% şi 21%, în timp ce pentru personalul didactic auxiliar creşterea va fi de 15,5%, iar pentru personalul administrativ de 15%.

Pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, creşterea salarială brută medie totală în anul 2024 va fi de aproape 20%, din care aproximativ 13% se va realiza în luna ianuarie.

Pentru debutanţii cu studii superioare de lungă derută, creşterea brută medie totală în anul 2024 va fi de 19,4%, din care 12,6% în ianuarie.

În ce priveşte funcţiile didactice de conducere din sistemul de învăţământ preuniversitar, salariile de bază vor fi peste cele ale cadrelor didactice, calculate cu dirigenţie.

„Astfel, pentru directori şi directori adjuncţi, faţă de salariul brut din decembrie 2023, creşterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36%, din care creşterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%. Prin urmare, un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I şi peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică şi dirigenţie, va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei, în timp ce un director va ajunge la un salariu brut de 12.533 lei, care include sporul de suprasolicitare neuropsihică. Creşterea include şi rezolvarea inechităţilor existente în prezent între salariile pentru funcţiile de conducere şi salariile funcţiilor de execuţie”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

Ligia Deca a mai precizat că personalul didactic de predare din învăţământul preuniversitar beneficiază de creşteri care se calculează la salariul de bază, precum: dirigenţie 10% (de această creştere beneficiază aproximativ 78% din personalul didactic); gradaţie de merit 25% (acordată pentru 16% din totalul personalului didactic), între 7-20% creştere salarială pentru predare simultană (de aceasta beneficiază aproximativ 10% din totalul personalului didactic); 15% pentru învăţământ special (aproximativ 8% din personalul didactic).

Citește și Salariul minim nu creşte de la 1 ianuarie 2024. Guvernul propune 3.700 de lei, dar de la 1 iulie 2024