Vești bune pentru români! Categoria de persoane care vor primi salarii mai mari cu 50%. Klaus Iohannis a promulgat legea

Vești bune pentru bugetarii din instituţiile şi autorităţile publice care lucrează la proiectele din fonduri europene. Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat vineri legea care permite majorarea salariilor cu până la 50% pentru acești angajați.

03 mart. 2023, 17:21
Vești bune pentru români! Categoria de persoane care vor primi salarii mai mari cu 50%. Klaus Iohannis a promulgat legea

Categoria de persoane care vor primi salarii mai mari cu 50%. Astfel, potrivit legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 152/2022,  salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, precum și indemnizațiile de încadrare vor fi majorate cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat bugetarul.

Citește și Bugetarii care primesc două salarii în plus la pensie. Se poate ajunge la 15.000 lei net

Categoria de persoane care vor primi salarii mai mari cu 50%

Conform actului normativ, de această majorare salarială vor beneficia personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi personalul implicat în implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

Mărirea se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect, sa arată în OUG.

Aceste prevederi nu sunt aplicabile demnitarilor, cu excepţia funcţiilor de preşedinte/vicepreşedinte al Consiliului judeţean şi primar/ viceprimar.

Pe durata desfăşurării activităţii în acest domeniu, conform articolul 1 din Legea nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, precum şi personalul din structurile cu rol de organisme intermediare pentru programele operaţionale, acești bugetari beneficiază de majorarea salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie, indemnizaţiei de încadrare cu până la 50%.

Totodată, de aceeaşi majorare beneficiază  şi personalul din cadrul Direcţiei pentru coordonarea agenţiilor de plăţi, precum şi personalul prevăzut la articolul 7 alineatul (1) din Legea nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pe durata desfăşurării activităţii în acest domeniu însă, în limita alocării bugetare.

Mai mult, beneficiază de majorarea salariului de bază cu până la 25%, în raport cu timpul efectiv alocat activităţilor în acest domeniu, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului Finanţelor, pe perioada desfăşurării acestor activităţi, personalul Corpului controlorilor delegaţi din cadrul Ministerului Finanţelor care derulează activităţi, în baza fişelor de post, constând în asigurarea conformităţii reglementărilor legale în domeniul controlului financiar preventiv, precum şi exercitarea controlului financiar preventiv delegat la ordonatorii de credite care gestionează fonduri europene alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.

De asemenea, actul normativ prevede şi finanţarea, la rectificarea bugetară, a 1.213 posturi neclericale reglementate prin Legea nr. 378/2022.

”Pentru aplicarea prevederilor pct. 4 al articolului unic din Legea nr.378/2022 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se autorizează Ministerul Finanţelor să introducă modificările corespunzătoare în anexa nr. 9 la Legea bugetului de stat pe anul 2023 nr.368/2022, la propunerea Secretariatului de Stat pentru Culte, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în legea promulgată de președintele Iohannis.

Citește și Ce salarii primesc angajații hipermarketurilor din România. Câți bani se dau la Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora