Vești bune pentru români! Facturi cu 50% mai mici la energie. Află cum poți beneficia de această de reducere

Peste 60.000 de oameni vor avea parte de o reducere de 50% pentru facturile de energie. Iată care sunt românii care vor beneficia de acest avantaj și în ce condiții a fost luată această decizie.

07 mart. 2023, 09:30
Vești bune pentru români! Facturi cu 50% mai mici la energie. Află cum poți beneficia de această de reducere

Zeci de mii de români au primit o veste uriașă. Aceștia vor beneficia de o reducere de 50% la energie electrică la jumătate de preț. Această reducere se va face în baza unei legi mai vechi. Prevederea legislativă a fost adoptată în anul 1996 și ar urma să se aplice din acest an. Vizați de această reducere sunt românii care locuiesc în 21 de unități administrativ-teritoriale din zona Munților Apuseni și alte câteva județe.

Citește și: Surpriza de proporții pe care a avut-o un bucureștean atunci când a primit factura de regularizare deși a trimis indexul de consum: ”Destul de mult”

Reprezentanții Prefecturii Alba au avut un dialog cu compania Electrica Furnizare, în care au fost analizate solicitările transmise prin intermediul a 21 de UAT-uri din județul lor. În urma acestui dialog, concluzia a fost că în peste 87,53% din locurile de consum analizate se poate acorda reducerea de 50%.  Pentru restul de 12,47% s-a demarat un dialog cu primăriile pentru aducerea în conformitate, deoarece din punct de vedere al Electrica Furnizare SA acestea erau neconforme.

Totodată, furnizorul de energie Electrica Furnizare a mai subliniat că, în contextul modificărilor legislativ care prevăd măsuri de sprijin aplicate clienților, a fost nevoit să facă dezvoltări semnificative în ceea ce privește sistemul informativ de facturare, astfel încât să poată fi făcută evidențierea beneficiilor acordate consumatorilor.

„Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, în colaborare cu UAT-uri din Munţii Apuseni, va monitoriza în continuare cu atenţie modul în care Electrica Furnizare SA, dar şi alţi furnizori de energie electrică, vor aplica reducerea de 50% şi solicită cetăţenilor din zona Munţilor Apuseni care au contracte de furnizare a energiei electrice cu alţi furnizori să transmită prin intermediul UAT-urilor în care domiciliază sau lucrează dacă întâmpină probleme în acordarea acestui beneficiu legal”, se precizează într-un comunicat al instituției.

Peste 60.000 de locuitori trăiesc în cele 21 de localități . Aceștia urmează să beneficieze de acest avantaj din punct de vedere financiar. Această lege se plică și în cazul localităților din Apuseni aflate în Hunedoara, Bihor și Cluj. Totodată, lega din 1996 include și locuitrii din Delta Dunării.

Carduri de energie 2023. Legea s-ar putea modifica

Cu toate că abia a intrat în vigoare, Legea cardurilor de energie urmează să se schimbe. USR a propus modificarea legii, iar de comisie a trecut amendamentul care scoate din ecuație Poșta Română. Această propunere legislativă ar scuti aproximativ 3,5 milioane de oameni de drumuri și cozi la Poșta Română pentru cardurile de energie. Cu toate că amendamentul a fost votat azi în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților, mai este un drum lung până la modificarea legii. De asemenea, plata facturilor cu cardul de energie se poate face și online și este cât se poate de simplu. Este nevoie să intrați pe site-ul Poștei Române și să accesați aplicația de acolo, care vă îndrumă pas cu pas spre ce aveți de făcut.

Citește și: Mii de români vor plăti cu 90% mai puțin la facturi. Autoritățile au găsit soluția prin care oamenii pot deveni independenți energetic