Veşti bune pentru români. Guvernul prognozează un salariu mediu de 4.200 de lei pentru 2023

Inflaţia scade începând cu 2023 şi ajunge la 8% la final de an, cursul se menţine sub 5 lei pentru un euro şi salariul mediu pe economie va fi de peste 4.200 de lei net, se arată într-un raport al Comisiei Naţionale de Prognoză, care va sta la baza rectificării bugetare.

31 oct. 2022, 19:51
Veşti bune pentru români. Guvernul prognozează un salariu mediu de 4.200 de lei pentru 2023

Prognozele guvernului sunt totuşi sub cele ale FMI sau Băncii Mondiale, dar inflaţia rămâne o povară grea care în doi ani a însemnat scumpiri de peste 25%.

„Pentru anul 2023 se anticipează o decelerare a creşterii economice la 2,8%, în condiţiile în care efectele defavorabile ale actualului context geopolitic vor continua şi vor deveni mai vizibile la nivel european. După o încetinire a activităţii în primele două trimestre, aceasta se va relansa“, scriu reprezentanţii CNSP, potrivit Mediafax.

Astfel, creşterea econo­mi­că prognozată de guvern în 2022 este una dintre cele mai pesimiste din piaţă, în linie cu FMI, Comisia Europeană, dar sub prognoza agenţiilor de rating sau majorităţii băn­cilor, care văd o creştere eco­no­mică de 5-6%.

Pentru 2023 însă, guvernul are una dintre cele mai optimiste prognoze: plus 2,8%, în condiţiile în care in­s­tituţiile amintite nu cred, în general, că economia României poate creşte cu mai mult de 2%. FMI şi Banca Mondială văd însă o creştere economică de peste 3% pentru România în 2023.

Citeşte şi: Eurostat: România a înregistrat a patra cea mai mare creştere a preţului energiei electrice

„Pentru anul 2023 se anticipează o decelerare a creşterii eco­no­mice la 2,8%, în condiţiile în care efectele defa­vora­bi­le ale actualului context geopolitic vor continua şi vor de­veni mai vizibile la nivel european. După o încetinire a acti­vi­tăţii în primele două trimestre, aceasta se va relansa sub in­fluenţa pozitivă a construcţiilor (+5,9%) şi a serviciilor (+3%), în condiţiile de oportunitate legate de exploatarea re­surselor naţionale şi intrările de fonduri europene“, mai scrie CNSP.

Potrivit sursei citate, inflaţia ar urma să stagneze anul acesta şi să scadă anul viitor, la finalul căruia va ajunge la 8%. Salariul mediu net pe 2022 va fi fost la o medie de 3.800 de lei/lună la final de an, ca în 2023 să crească la o medie de 4.235 de lei lunar.

„Îngrijorător este faptul că pentru Germania se aşteaptă o scădere a economiei cu 0,3%. Şi OCDE estimează pentru zona euro o creştere modestă de numai 0,3%, cu riscuri de contracţii economice în mai multe economii europene în lunile de iarnă (economia Germaniei se aşteaptă să scadă cu 0,7% în 2023, după un avans estimat la 1,2% în acest an)“, mai notează CNSP, la categoria evoluţiilor externe care pot influenţa economia României.

Citeşte şi: Finanţiştii avertizează: „În următorii 10 ani vom trăi cu inflaţie mai mare decât ne aşteptăm în mod normal”