Veşti bune pentru români. Producţia de porumb va depăși anul acesta cu 12% media ultimilor cinci ani

Ultima prognoză a Departamentului pentru Agricultură al SUA arată că producţia de porumb a României va fi, anul acesta, de 13,7 milioane de tone, cu 12% peste media ultimilor cinci ani. Ţara noastră este al doilea cel mai mare producător din Europa, după Franța.

14 apr. 2022, 12:24
Veşti bune pentru români. Producţia de porumb va depăși anul acesta cu 12% media ultimilor cinci ani

Producţia de porumb va depăși anul acesta cu 12% media ultimilor cinci ani, arată ultima prognoză a Departamentului pentru Agricultură al SUA. Potrivit specialiştilor americani, recolta de porumb din România este estimată la 13,7 milioane de tone, cu  2% mai mult față de luna trecută și cu 27 % peste recolta de anul trecut.

Veşti bune pentru români. Producţia de porumb va depăși anul acesta cu 12% media ultimilor cinci ani

Citeşte şi Război în Ucraina. România a ajuns cel mai mare exportator de soia, ulei de floarea-soarelui și porumb din UE

„Porumbul din România a beneficiat de precipitații favorabile în zonele din sud și sud-est. Între timp, în vest, în regiunile din jurul Timișoarei și Aradului, producțiile au fost moderate din cauza căldurii și a uscăciunii, împiedicând astfel creșterea în continuare a randamentelor naționale. (…) Din cauza primăverii răcoroase și umede care a întârziat progresul culturilor de vară, recolta va începe mai târziu decât obișnuit în 2021/22. Porumbul este recoltat de obicei din septembrie până în noiembrie”, se menționează în raportul americanilor, potrivit ECONOMICA.NET.

România este al doilea mare producător de porumb din Uniunea Europeană, după Franţa. De curând, producția națională a atins un nivel record de 14,3 milioane de tone în 2019/20.

Ţara noastră a exportat până acum 77% din tot exportul de porumb al UE, adică peste 3,6 milioane de tone. În 2021, cel mai mult am exportat porumb-în valoare de 1,6 miliade de euro.

Citeşte şi Mai multe zone agricole din țară, amenințate de secetă de la moderată la extremă în perioada 13-19 aprilie