Vești bune pentru românii care stau la bloc! Categoria de persoane care va beneficia de compensarea costului repartitoarelor de căldură

Vești bune pentru românii care stau la bloc! Familiile cu venituri mici ar putea beneficia de compensarea costului repartitoarelor de căldură obligatorii.

20 nov. 2023, 17:26
Vești bune pentru românii care stau la bloc! Categoria de persoane care va beneficia de compensarea costului repartitoarelor de căldură
Categoria de persoane care va beneficia de compensarea costului repartitoarelor de căldură

Categoria de persoane care va beneficia de compensarea costului repartitoarelor de căldură. Mai mult, montarea repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc s-ar prelungi cu un an, până la data de 31 decembrie 2024, dacă proiectul de lege depus de PNL va fi aprobat.

Citește și Obligativitatea motării repartitoarelor de căldură, amânată cu un an

Categoria de persoane care va beneficia de compensarea costului repartitoarelor de căldură

Reprezentanții PNL au depus luni, la Senat, un proiect de lege care prevede printre altele și compensarea costului achiziţiei şi montării acestor dispozitive pentru categoriile vulnerabile, în limita a 750 lei/locuinţă.

”PNL a depus azi, la Senat, un proiect de lege prin care montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc se prelungește cu un an, până la 31 decembrie 2024.

Inițiatorii liberali vor compensarea costului achiziției și montării acestor dispozitive pentru categoriile vulnerabile, în limita a 750 lei/locuință. Beneficiarii sunt persoanele care au primit deja cardurile de energie, cu care pot plăti facturi la electricitate, gaz sau încălzire. Acest ajutor va putea fi folosit și pentru plata sumei care depășește subvenția de 750 lei din costul repartitoarelor.

Proiectul legislativ este inițiat de ministrul liberal al Energiei, Sebastian Burduja, alături de senatorii PNL Roberta Anastase, Toma Petcu, Mihail Veștea și de alți parlamentari. Mai semnează președintele Comisiei de Energie din Senat și cel al Comisiei de Industrii din Camera Deputaților”, au transmis reprezentanții PNL pe pagina de Facebook a partidului.

Cât costă montarea contoarelor sau repartitoarelor

Pentru a monta un repartitor vom plăti între 70 și 100 de lei. În funcție de numărul de camere, avem nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer.

Spre exemplu, la un apartament cu două camere vom plăti între 280 și 400 de lei. Automat, atunci când vorbim despre apartamente cu 3 sau 4 camere, costurile cresc. Iar odată ce au montate repartitoarele, consumatorii vor plăti şi pentru citirea lor, dar şi pentru interpretarea datelor. Pentru un apartament cu patru calorifere, costurile se ridică la aproximativ 15 lei lunar. Aşa că mulţi se tem că facturile le vor creşte.

Cei care nu-şi montează contoare sau repartitoare riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei.

Garsonieră: 70 lei – 100 lei
Apartament 2 camere: 280 lei – 400 lei
Apartament 4 camere: >500 lei
Sursa: Asociația Energia Inteligentă

Citește și Trucuri banale pentru economisirea energiei în timpul iernii. Cum să reduci facturile la curent şi la căldură