Veşti bune pentru românii cu credite. Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut luni la 1,49%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut luni de la 1,50% la 1,49%, potrivit datelor publicate de instituţie. 

07 iun. 2021, 11:50
Veşti bune pentru românii cu credite. Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut luni la 1,49%

Indicele ROBOR la 6 luni a coborât de la 1,64% la 1,63%. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, în şedinţa din 12 mai 2021, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Veste proastă pentru români. Marile companii îngheaţă angajările cel puţin până la toamnă

Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Valoarea IRCC, aferentă perioadei aprilie-iunie  2021, este de 1,67%, în declin faţă de nivelul de 1,88% aferent primului trimestru.

IRCC se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.

IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Dacia e la mare căutare în Marea Britanie. Vânzările au crescut de peste cinci ori faţă de anul trecut

Rezervele valutare la Banca Naţională a României au scăzut la finalul lunii mai la 37,57 miliarde euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) au scăzut la 31 mai 2021 la nivelul de 37,57 miliarde euro, faţă de 38,304 miliarde euro la 30 aprilie, arată datele BNR.

”La 31 mai 2021, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 37,57 miliarde euro, faţă de 38,304 miliarde euro la 30 aprilie 2021. În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni: Intrări de 759 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele; Ieşiri de 1,493 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăti de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele”, arată datele BNR.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,211 miliarde euro.